Ясен Янков: Гранитът на Паметника на Свободата се руши!

0
От Община Русе отпускат над 60 000 лева, но само на хартия
От Община Русе отпускат над 60 000 лева, но само на хартия Видео: NOVA

От Община Русе отпускат над 60 000 лева, но само на хартия

В навечерието на 3 март - Паметникът на Свободата в Русе се руши. Това е монумент от национално значение, създаден от благодарност на русенци през 1909 г. в памет на опълченците и поборниците.

Реставраторът Ясен Янков първи забелязва проблемите. Той споделя, че авторът му е известният скулптор Арнолдо Цоки. "Женската фигура символизира победата над османците и е алегория на Нике, само че без крила. Двата лъва, от които единият къса оковите, символизират отново победата. Те са поставени на два фундамента, за да "охраняват" паметника", обясни той, предаде NOVA.

Според него има слягане на паметника. "Има 7 мм отклонение по вертикала на 14,5-метровата статуя. Поради запалване на свещи по гранита, восъкът и пламъците го опушиха. Така забелязах, че гранитът се руши", разкри Янков.

От Община Русе са готови да отпуснат за начало над 60 000 лева. "Тези пари са гласувани на Общински съвет, но ги имаме само на хартия. Трябва да се осигурят. След това да се изготвят проекти за цялостната реставрация и да се събере професионален творчески екип", категоричен е реставраторът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Втрещен
    "Има 7 мм отклонение по вертикала на 14,5-метровата статуя". Е, и? 7 милиметра! Както е солидна, каменна конструкция, такова отклонение може да се получи и при по силен вятър.
  • 1
    1
    Анонимен
    Едва ли някой в Русе асимилира какво символизира паметника? Такива дебили живеят там.А и повечето от думите са им сложни
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари