ДПС атакува на два фронта

0
За първи път партията поиска оставката на премиер и президент
За първи път партията поиска оставката на премиер и президент Снимка: БГНЕС

Мустафа Карадайъ обяви, че сме до критичната точка на хаоса

От движението искат оставките на Бойко Борисов и Румен Радев и съставяне на експертен антикризисен кабинет

Служебно правителство без визия и програма не е решение

За първи път ДПС поиска оставката на премиер и президент. От движението настояват и за съставяне на експертен антикризисен кабинет в рамките сегашното народно събрание, пише вестник Труд.

ДПС е за спешни решения в името на мира и сигурността”, обяви от парламентарната трибуна председателят на движението Мустафа Карадайъ.

От ДПС предлагаме: Оставка на правителството - час по-скоро. Оставка на Румен Радев като президент - заедно с правителството. Ако иска да се изяви като политик, има време да си регистрира партия и да се яви на материалния терен на следващите парламентарни избори”, отправи съвет към държавния глава Карадайъ.

Преди 4 години избрахме Румен Радев за президент, като контрапункт на модела за управление на ГЕРБ. Вместо г-н Радев да влезе в ролята на президент - обединител на нацията, той избра модела на противопоставянето, реваншисткия модел на ГЕРБ. Към днешна дата г-н Радев избра политическото противопоставяне и политическата барикада”, мотивира искането за оставка на президента Карадайъ. Той изтъкна, че Радев не е влязъл във функцията, която му отрежда конституцията.

Румен Радев атакува Бойко Борисов и правителството, атакува Народното събрание, прави опит за противопоставяне на съдии срещу прокурори. По този начин ерозират изпълнителната власт, законодателната и съдебната власт, така ерозира и институцията президент. По Конституция Президентът трябва да е обединител на нацията, но вместо това, с действията си г-н Радев ерозира всички органи и институции, държавността и държавата като цяло”, категоричен бе председателят на ДПС.

Той припомни, че веднага след изборите, ДПС предупреди ГЕРБ “да съставят еднопартиен кабинет с ясна програма за управление, която да има широка подкрепа в Народното събрание”. “Предложихме без да участваме във властта, да подкрепяме програмата за управление. Изборът на ГЕРБ беше този популистки националистически кабинет. Направиха един коалиционен договор, който те твърдят, че е програма за управление”, подчерта председателят на ДПС.

Карадайъ обрисува и политическата обстановка. “Войната между институциите доведе до политическата криза, в която се намираме днес, до критичната точка на хаоса. Днешната криза е несравнима по своята дълбочина с никоя друга от началото на демокрацията.” Според него служебен кабинет без ясна визия и програма не е решение на проблема.

Затова от ДПС предлагат да се създаде експертно антикризисно правителство, в което премиерът да бъде посочен от най-голямата политическа партия, а вицепремиерът от втората по големина партия. Министрите според Карадайъ е добре “да бъдат онези експерти от съответните сектори, които са наясно с приоритетите на Европейския съюз за следващия оперативен период, за да се подготви държавата за ефективно усвояване на средствата и във връзка с Ковид-19, и за следващия оперативен период, като преди това се изготви националният бюджет във връзка с двете теми”.

Страхил Делийски, политолог: Върви се към нов тип властова конфигурация

Ясно е, че президентът играе ва банк, въпреки критиките, че радикалната роля, която играе не е президентска.

Очевидно се върви към нов тип властова конфигурация. Струва ми се, че ще става все по-трудно на официалния политически истаблишмънт да предложи достатъчно убедително решение на гражданите и не само на тези, които са на площадите, но и на онези, които не са там, но очакват някакъв знак от политиците, че разбират каква е природата на проблема.

От една страна имаме нова ситуация, в която ДПС не са активен играч в договарянето на новите властови баланси, а от друга страна, това което се опитват да договарят партиите, не е в състояние да успокои напрежението.

Ситуацията е изключително тежка, защото е скъсана връзката между политиците и обществото.

Българската политическа система така повече не може да функционира.

Огнян Минчев, политолог: Държавният глава оглавява въстание

Ролята на президента Румен Радев е изцяло нетипична за неговата позиция. Той на практика оглавява въстание. Той няма ролята на президент, тоест на посредническа фигура, която трябва да възстанови дълбоко нарушената легитимност на упражняването на политическата власт в България.

Имаме сблъсък на институциите, но нямаме криза на институциите, нямаме блокиране на дейност на институциите.

Конституцията е кризисна дъвка, която в момента широко се употребява. Нова конституция не е лекарство за изострените отношения в страната. Досега никой в България не е избегнал депесарския шут в условия на криза във властта. Ако Бойко Борисов го избегне, той ще е първият.

Борислав Цеков, доктор по конституционно право: Радев излезе от ролята на арбитър

Позицията на ДПС следва философията и принципите, които действащата конституция залага в президентската институция, а именно, че президентът е носител на неутрална власт.

Той е призван в условията на остра, политическа и институционална криза да играе арбитражна роля, да бъде катализатор на политическия диалог и да събира политическите сили в търсене на изход от кризата.

Това е ролята и статусът, които конституцията предвижда за държавния глава. От тази позиция аз разчитам призива на ДПС, което освен правителството критикува и президента.

Господин Радев, за разлика от всички предходни президенти, които сме имали излезе от тази роля, слезе на партийно-политически терен, превърна се във активна страна в политическия конфликт и това го лиши от потенциала да изиграе арбитражна роля, която много успешно, при далеч по-мащабните протести през 1997 г., изигра президентът Петър Стоянов. Само ще припомня, че президентът Петър Стоянов беше преди това партиен функционер, участваше активно в протестите против управлението на Жан Виденов, но в момента, в който прекрачи прага на президентството се дистанцира от партията си.

Иван Стамболов - Сула: Доган в бяло: „Да, добре“

Безспорно новината на “бунтовния” ден 2 септември не са сблъсъците между провокатори и полиция, а речта на Мустафа Карадайъ по случай новия политически сезон в новата пленарна зала. В добрия стар стил на ДПС той отправи многозначително политическо послание, от което се очаква да си направим следните изводи:

1. ДПС отново е мъдрата партия, която предлага работещи решения;

2. Виновни за безредиците са Борисов и Радев, причината е махленската междуинституционална свада (тоест обективни причини за недоволство и бунт няма);

3. Радев също трябва да подаде оставка, което от своя страна означава две неща: а) Радев да се прости дори и с теоретичните надежди за втори мандат, защото в България президент без ДПС не бива, и б) Борисов ще може да каже: “добре, ще подам оставка, обаче когато и Радев подаде” и така да си измие ръцете;

4. Изходът от кризата е ново правителство на ГЕРБ със задачата да проведе легитимни избори все едно дали за велико или обикновено събрание. С две думи: ДПС свали доверие от Румен Радев и го делегира на ГЕРБ. А Доган отстрани с бял костюм: “Да, добре”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари