Доцент Гломб не изключва вероятността преболедувал с Делта вариант да се зарази с Омикрон

0
Доц. Николаева-Гломб обясни и разликата между вариант и щам
Доц. Николаева-Гломб обясни и разликата между вариант и щам Снимка: БГНЕС / Архив

Световната здравна организация (СЗО) свика спешна среща във връзка с новия вариант на Ковид-19, регистриран за първи път в Южна Африка. СЗО го обозначи като Омикрон - "вариант, будещ безпокойство"

"Трябва да се притесняваме, но в рамките на нормалното. Притеснението в повече също снижава съпротивителните сили и аз призовавам към съхранение на здравия разум. Който не се е ваксинирал – моментът е много належащ, който не си е направил третата бустерна доза – е добре да го направи. Да продължим със спазването на мерките, дистанцията и дезинфекцията", заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб в студиото на Bulgaria ON AIR

По думите ѝ Омикрон е в пъти по-заразен от вече доказано силно заразния Делта вариант.

"За момента няма данни вариантът да заобикаля ваксиналния имунитет. Нужно е време обаче да получим всички факти. Вариантът е в графа "будещ безпокойство", защото поради изключителната му заразност може да се предположи, че ще се превърне във водещ", посочи доц. Николаева-Гломб .

"Имаше варианти – Мю, Ламбда, които не просъществуваха дълго. Естественият подбор ги маргинализира. Не знаем какво ще стане, това е вариант, който ние познаваме от няколко дни", добави тя.

Вирусологът не изключи вероятността преболедувал с Делта вариант да се зарази с Омикрон.

"Натрупал е повече от 50 мутации в целия си геном и немалък брой от тях са разположени именно в шипчестия (spike) протеин, в рецептор-свързващата му част, в част, която се разпознава от антителата и в част, която спомага за по-бързото му разпространение", изброи доц. Николаева-Гломб и увери, че мутациите все пак са очаквани.

"Те настъпват, защото вирусът е принуден да живее в различни условия на околната среда. От един гостоприемник до друг – това са различни вселени за вируса и той посреща тези предизвикателства, създавайки мутации", поясни вирусологът.

Според нея първите данни за смъртността от Омикрон са окуражителни – клиничната картина остава непроменена.

"Но Южна Африка е млада държава, средната възраст е по-ниска от нашата и не могат да се дадат статистически значими данни за това какво се случва с възрастното население", изтъкна тя.

Положителна характеристика на новия вариант е, че PCR тестовете успяват да засекат една от мутациите му, стана ясно от думите на доц. Николаева-Гломб.

"Омикрон има мутация, която стандартните PCR тестове успяват да засекат. При един тест се гонят три линии и ако са налични, може да се каже, че пациент е със SARS-CoV-2. При Омикрон една от линиите отпада", посочи вирусологът.

Доц. Николаева-Гломб обясни и разликата между вариант и щам.

"Омикрон все още се нарича вариант и се надявам това да остане така, защото ако отиде до щам – това означава, че се връщаме в изходно ниво. Щам е, когато имунната ни защита не може да го разпознае и трябва да се бори наново", отбеляза тя.

Вирусологът призова българите да си поставят и противогрипна ваксина, защото по думите ѝ ни очаква силна грипна вълна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Дойде време разделно!
Ботуши за жената или гуми за колата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари