Доц. Мангъров: Никога не е имало пик на коронавируса у нас

7
Броят на заразените ще нараства, колкото и да се ограничават хората
Броят на заразените ще нараства, колкото и да се ограничават хората Снимка: clinica.bg

Няма пик на коронавируса у нас и никога не е имало.

Това каза в интервю с Катя Илиева за Фрог нюз шефът на детската инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. Ето какво още обясни той:

Г-н Мангъров, разследване на журналистката Валя Ахчиева показа как са били изследвани хората в Банско за коронавирус. Какво ви направи впечатление?

От проучването й става ясно, че 8 на сто от населението са били в контакт с коронавируса. При  население около 1300 души, това прави сто и няколко души. Резултатът горе-долу съответства на тези от други такива изследвания в страната. Около 5 на сто от направените бързи тестове са положителни, други пък дават между 2 и 4%. Ако тези данни се пренесат към населението на цялата страна, това означава, че някъде около 560 000 души у нас са изкарали този вирус –симптоматично или без симптоми.

Ограничителните мерки трябва ли да се променят в такъв случай?

За да се спре тази епидемия, минимум 70 на сто от населението трябва да прекара заболяването. А тези 8 процента означават, че сме много далече от тази граница. Броят на заразените ще нараства, колкото и да се ограничават хората.

Хората с изненада разбраха от НОЩ, че вече сме преживели един пик на епидемията и даже вървим към втори. Защо така неусетно преминаваме през тези пикове?

Няма никакъв пик досега. И никога не е имало. Ако изследваш на ден 200-300 проби, ще намериш около 30-40 души, които отделят вируса. Ако изследваш 3000-4000 души на ден, ще намираш 300-400  които отделят вируса. Броят на заразените е винаги пропорционален на броя на изследванията. Би трябвало според данните на проучването в Банско, в страната да има над 400 000 души, които са се срещнали с коронавируса. С това темпо, с което вървим,  ще си ги мерим много време. Трябва да отбележим, че това, което се намира в Банско, са следите от вируса сред населението.  Докато при писиар тестовете се установяват хората, които само в настоящият момент отделят вируса. Вирус се отделя и от хората, които са заразени, но нямат симптоми. А тях обикновено не ги изследваме.

Ако всички българи бяха изследвани с писиар тестове какъв щеше да е резултатът?

Щяхме да установим, че има няколко стотин хиляди души, които са заразени.

Ще се научим ли да живеем без страх от коронавируса?

Независимо дали искаме или не, ние вече си живеем с този вирус и виждаме, че не е толкова страшно.  Ще говорим за един пик, втори пик… Животът е това, което се случва, докато правиш други планове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари