Проф. Радка Аргирова: Изключително е рано да се маха зеленият сертификат

0
Пикът на Омикрон предстои до 2 седмици
Пикът на Омикрон предстои до 2 седмици Снимка: БНТ

Много по-строгите мерки и възможният локдаун ще бъдат винаги съобразени с новия национален план.

Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова, съветник на премиера по въпросите на пандемията от Covid-19.

Относно рекордните данни за нови случаи у нас през последните дни, тя обясни, че това са не болни, а новозаразени. Тези хора са заразени, като именно на базата на тази бройка се отчитат и се постановяват мерките, но не са болни хора, които да напълнят болниците или отделенията. Трудно е, но така е съобразено в плана, засега мислим, че действа добре, допълни проф. Аргирова.

Пикът на Омикрон предстои - според мен ще настане до две седмици, след това ще започне спад, смята вирусологът. Лично аз мисля, че това е последният, в най-лошия случай, предпоследният вариант, с който се срещаме. Той ще продължава като ендемичен вирус и мисля, че до края на май ще приключим с Омикрон, но за страните с високо ваксинационно покритие. В България може би до Нова година това ще стане, допълни тя.

Според проф. Аргирова е изключително рано да се маха зеленият сертификат. Ако зеленият сертификат остане – от една страна ще стимулира ваксинирането, от друга – може да предпазва хората, които са ваксинирани да не се заразяват допълнително, а също така и тези, които не са, така че това е достатъчно вече. Сертификатът за антитела остава, подчерта още вирусологът.

Хората, които са заразени след ваксиниране и тези, които не са ваксинирани, силно се различават, обясни тя. Вирусният товар толкова силно се отличава, в пъти. Тези, които са ваксинирани, са много по-слабо заразни отколкото тези, които не са, това е научен факт. В пъти е по-ниска смъртността в страните с високо ваксинационно покритие. Да, има хора които се заразяват след първа, втора доза или бустер, но заболяването протича много леко и по-бързо преминава. И много по-кратко време ваксинираните излъчват вирус, отколкото тези, които не са и на това лежи и намаляването на карантината, допълни проф. Аргирова. Обикновено третата доза ваксина се апликира 3 до 6 месеца след втората, обясни тя.

Повишава се доста нивото на антителата и тъй като Омикрон се различава антигенно от предшестващите варианти, а ваксината е същата, повишеният титър антитела успява да се пребори въпреки това с Омикрон – не 100%, но много повече, отколкото ако я нямаше бустерната доза.

Проф. Аргирова коментира и създадена работна група, в която е поканен да участва доц. Мангъров. Вчера беше срокът да предам състава на работната група на премиера, това е направено, очакваме да имаме достъп до зала в МС, за да заседаваме, каза проф. Аргирова. Ние много добре знаем той какво мисли – че изобщо няма значение третата доза и другите дози, той отрича ваксините. Счита, че всички ще се срещнат с вируса и ще добият естествен имунитет, обясни тя. Проф. Аргирова допълни, че не е парадокс участието на доц. Мангъров, който има коренно различно мнение за ваксинацията и пандемията. Това е личното желание на премиера, който твърдо е на тази позиция, че с всички трябва да се разговаря, допълни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Бустер за антиваксъри
    Нещо не мога да разбера какъв е този рев срещу зелените сертификати? Каквито и мерки да се въвеждат липсата на контрол ги обезсмисля, защото управляващите нямат кураж да ги наложат. Ние сме нация от тарикати и балкански хитреци мислейки се, за най-умни от целия свят и резултатите са налице. Миналата седмица за ден 85 милионна Германия имаше 161 починали, а 5,5 милионна България 190 починали. Ама какво значение имат някакви си трупове, като няма да дадем да ни чипират и ще прецакаме световната конспирация.
  • 0
    5
    Милен
    Гжо Аргирова, защо никога не говорите за милионите преболедували и за тези които не са регистрирани като такива? Не само доц Мънгъров, но и математици от БАН и други докладват че вече имаме тъй наречения стадов имунитет! Защо не признавате хората които имат естествен имунитет, и че тяхната защита е по добра от ваксините? Защо мъчите хората с зеления сертификат когато всеки носи заразата? Вместо зелени сертификати, на всички да им се прават бързи антигенни тестове пред молове и тнт! Защо само, и подчертавам само преболедувалите без положителен ПСР, трябва да доказват за антитела чрез кръвна проба всеки три месеца? Не смятате ли че да сме справедливи, всички трябва да бъдем тествани за антитела, включително и ваксинираните! Да, Кирил Петков иска да има други ваши колеги които също да дават съвет, а не само вие да имате ги налагате! Днес искате сертификат за антитела, утре него искате, после го искате и така! Умолявам ви всеки гражданин да е индивидуално изследван за антитела и направен преглед преди да му се налага ваксина!
  • 3
    4
    Хм
    Там ги махат защото почти 100% са ваксани и няма смисъл от тия сертификати вече при положение че всички ги имат, но тук е добра идея също да ги махнат, ще се отървем от хиляди малоумници които така или иначе нищо не допринасят, само цоцат и дрънкат глупости.
  • 1
    3
    Аргиров
    ""...... Според проф. Аргирова е изключително рано да се маха зеленият сертификат. Ако зеленият сертификат остане – от една страна ще стимулира ваксинирането, .... "" . Ето значи къде е заровено кучето...
  • 1
    2
    Радке, Радке
    Когато и да те махнат теб, все ще е късно! Понякога, на твоята възраст, знаеш, старците оглупявате! Грижи се за песара и сменяй редовно памперсите!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари