Доц.Кунчев: И при 1000 болни здравната система ще издържи

0
Кунчев: "Коронавирусът, колкото и да е странен, все пак е вирус и лечението е почти идентично като при другите вирусни инфекции“
Кунчев: "Коронавирусът, колкото и да е странен, все пак е вирус и лечението е почти идентично като при другите вирусни инфекции“ Видео: NOVA

"Дори да имаме 1000 болни с коронавирус, ще ги лекуваме и системата ще издържи"

 Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за  NOVA.

Смъртността е функция на заболеваемостта. Фактът, че в последните 2 - 3 седмици имахме почти стационирана, но висока заболеваемост с близо 1500 случая седмично, неминуемо води до 2-3 седмици до повишаване на смъртността. Процентът на хората, които го карат тежко и имат нужда от интензивно лечение, е горе-долу един и същ от началото на епидемията. Там някаква промяна не виждам, но имаме повече починали, защото имаме повече болни, а те са функция на повечето заразени. Процентът на смъртността варира от 0.7% – 0.8% до 1.5% – 2%, като в страните с най-висока смъртност е около 2.5%. У нас е 1%“, каза още Кунчев.

По отношение на здравната система и дали ще издържи на големия брой заболели, Кунчев посочи, че винаги са се стремили за улеснение на хората да има някакви репери. „По-важното е дали случаите са струпани на едно място или са дифузно разпространени. Ако са разпръснати, системата ще издържи, тя и сега издържа, но има много голяма умора и се хвърлят огромни ресурси“, посочи той.

Там, където има по-голямо струпване на случаи като Русе, Варна, Благоевград, Пазарджик, където в Спешна помощ имат растеж на заболеваемостта, реагираме веднага и се опитваме да вземем мерки и до няколко дни до седмица има нормализиране. Нямаме нови случаи в старчески домове в Русе и Варна, а това значи, че сме овладели положението. Таван няма. Колкото и да са случаите на COVID-19, здравната система е направена, за да лекува хората. Ще направим всичко, за да ги настаним някъде дори да са 1000 болни. Няма да достигат здравните специалисти и ресурсите, така че да е ефективно лечението, но ще ги настаняваме и ще ги лекуваме. Няма как да се изпращат лекари. Нямаме ресурса на Китай например. Работим с това, което имаме. Нямаме избор, ще лекуваме хората. Преди имаше страх какво да правим, като дойде човек с коронавирус. Сега този страх го няма. Коронавирусът, колкото и да е странен, все пак е вирус и лечението е почти идентично като при другите вирусни инфекции“, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари