Болниците в Лондон са претъпкани от пациенти с COVID-19

0
Шефовете на болниците в Англия се борят за болнични легла
Шефовете на болниците в Англия се борят за болнични легла Снимка: AFP / Getty Images

Шефовете на болниците в Англия се борят за болнични легла

Нарастването на случаите на коронавирус рискува да надвие системата, казаха медици, цитирани от АФП.

Изтекло в обществеността съдържание на брифинг предполага, че дори при относително положителен сценарий капацитетът на лондонските болници може да бъде препълнен за по-малко от две седмици. Великобритания в сряда потвърди над 62 000 нови случая за 24 часа, като броят им нарасна бързо в Югоизточна Англия, където за първи път бяха идентифицирани клъстери на нов силно инфекциозен щам на вируса. Над 30 000 души са били в болниците в Обединеното кралство с вируса, повече отколкото в пика на първата вълна, предаде БГНЕС.

Рязкото покачване принудило шефовете на болниците да обмислят преместването на някои пациенти на легла в старчески домове или домове за грижи, каза ръководителят на доставчиците на здравната система, който представлява болниците в Англия.

„Видяхме 5000 нови пациенти в болнични легла с COVID-19 през последната седмица - това е 10 пълни болници с пациенти с COVID... така че това е наистина голямо предизвикателство“, каза Крис Хопсън пред Би Би Си.

Шефовете на болниците "знаят, че има някакъв резервен капацитет в сектора на домовете за грижи и домове за възрастни хора и те са тема на разговора с колегите от домовете за възрастни хора, за да проверят дали имат достъп до този капацитет", добави той.

Във вторник Англия влезе в режим на строго заключване, като училища и магазини с несъществено значение са затворени поне за шест седмици, след като предишни мерки не успяха да спрат рязкото покачване на случаите.

Повече от 2,8 милиона са заразените във Великобритания, а в сряда са регистрирани над 1000 смъртни случая в рамките на 28 дни след положителен тест - най-високата цифра от април.

Тази ситуацията настъпва, дори когато Великобритания ускорява доставката на ваксините Pfizer / BioNTech и Oxford/AstraZeneca, като повече от един милион души вече получиха първа доза.

Специализираният здравен уебсайт HSJ публикува в сряда брифинг на ръководителя на здравните власти на Лондон Вин Дивакар, който заяви, че до 19 януари в столицата може да не достигат близо 1500 легла за общи и пациенти в тежко състояние. При най-лошия сценарий дефицитът може да бъде 4 400 легла, се казва на брифинга. Капацитетът на болницата е изложен на риск, освен ако хората не се придържат към правилата за антивирусно заключване, каза Рупърт Пиърс, професор по интензивна медицина в Queen Mary, Лондонски университет, който работи в болница Royal London.

Запитан от Би Би Си дали вярва, че здравната система може да бъде претоварена за две седмици, той каза: "Никога през цялата си кариера не съм мислил, че ще кажа нещо подобно, но да, така е."

"Освен ако не предприемем сериозно заключване, въздействието върху здравеопазването за цялата страна може да бъде катастрофално и не казвам тези думи лесно", добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари