Донорска ситуация даде шанс за живот на трима българи

1
Били са трансплантирани черен дроб и бъбреци
Били са трансплантирани черен дроб и бъбреци

Били са трансплантирани черен дроб и бъбреци

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация от 19 април, реализирана от екип на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, с координатор д-р Христо Христов. Това стана възможно след като близките на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж благородно решиха да дарят неговите органи, за да дадат живот на други напълно непознати хора, предава NOVA.

Благодарение на казаното от тях „да“ на 20 април лекарите във Военномедицинска академия трансплантираха черен дроб на 49-годишен мъж, а в УМБАЛ „Александровска“ два медицински екипа трансплантираха бъбреци на 64-годишна жена и 51-годишен мъж.

По информация на лечебните заведения пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.

"Министерствотото на здравеопазването и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказват и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация", съобщават от ИАМН.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари