Трима българи получиха шанс за живот след трансплантация на органи

0
Донорът е 51-годишен мъж в мозъчна смърт
Донорът е 51-годишен мъж в мозъчна смърт

Донорът е 51-годишен мъж в мозъчна смърт

Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, с координатор д-р Христо Христов. Това стана възможно, след като на 30 ноември близките на изпаднал в мозъчна смърт 51-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи, за да дадат живот на други напълно непознати хора.

Благодарение на тяхното решение на 1-ви декември медицински екип на Военномедицинска академия трансплантира черен дроб на 49-годишен мъж, а медиците в УМБАЛ „Александровска“ трансплантираха бъбреци на 61-годишна жена и 43-годишен мъж. Пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите на лечебните заведения.

Другите органи не са били подходящи за трансплантация, информираха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

От началото на годината до момента реализираните донорски ситуации в страната са 21, като 8 от тях са в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари