Донка Байкова: Дълбоко замразеното месо има нулева хранителна стойност

0
Замразеното месо – ниска хранителна стойност, но без сериозна опасност за здравето
Замразеното месо – ниска хранителна стойност, но без сериозна опасност за здравето Снимка: Facebook / Проф. Донка Байкова

Замразеното месо – ниска хранителна стойност, но без сериозна опасност за здравето

Диетологът проф. Донка Байкова коментира, че никой не може да окаже дали у нас се внася 20-годишно дълбоко замразено месо. Специалистът посочи, че подобно месо е с нулева хранителна стойност и няма риск за здравето на хората, отбелязва БГНЕС.

По принцип замразеното месо може да има много понижена хранителна стойност, т.е. белтъците да са денатурализирани и съответно мазнините да са гранясали, а витамините С и от група Б да са унищожени заради замразяването. „Това е рисковият ефект, друго няма. Не могат вирулентни бактерии да виреят при ниските температури. Не могат да причиняват инфекциозни болести“, обясни доц. Байкова. Тя отбеляза, че по-чувствителните хора могат да реагират в стомашно-чревен дискомфорт, газове, подуване или пък обостряне на гастрити, колити, язви, но няма опасност и риск за живота.

Препоръката на диетолога е да се консумира прясно месо. „И по-качествени продукти, по-високоценови асортименти, защото цената определя и качеството и на храната, и на местния продукт, който консумираме. Нашата препоръка, на експертите, е като не знаем какво купуваме като местни продукти, колбаси имам предвид, да предпочитаме натурално месо“, каза още проф. Байкова.

Малко статистика

- Вносът на замразено свинско месо в България за периода януари – август 2023 г. е 38 175,5 тона и е на стойност 105 307 099 евро.

- 3 298,4 тона е общото количество на внесеното замразено говеждо месо у нас в периода януари – юли 2023 г. и е на стойност 15 833 217 евро.

- Вносът на замразено месо от овце в страната ни за периода януари – август 2023 г. е 632,7 тона, като неговата стойност 2 868 871 евро.

- Вносът на замразени пилешко месо и карантии в България в периода януари – юли 2023 г. е 35 669,4 тона и е на стойност 47 288 029 евро.

Всички данни са от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). /БГНЕС

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    ...
    „...витамините С и от група Б да са унищожени заради замразяването...“ А като го сготвиш на 250 ⁰C, запазват ли се тези витамини? Сериозно питам, щото не знам. Не съм професор диетолог.
  • 6
    1
    Indianec v BG
    Бахтън от такива "добре подсигурени" професори! То не бяха вирусоложки, диетоложки, гастроентероложки и плеяда многоножки, които сякаш са се "загрижили" за здравето ни, ама по-скоро за това на роднините си. Хау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари