Домакинствата могат да получат 15 000 лева за соларни панели на покрива

23
Публикуваха проект на правилата за кандидатстване
Публикуваха проект на правилата за кандидатстване

Жилището, с което се кандидатства, трябва да е основно на кандидата

Министерството на енергетиката обяви за обществено обсъждане процедура, с която българските домакинства могат да се възползват от финансиране за изграждане на фотоволтаични системи. В проекта са описани документите необходими за кандидатстване, както и критериите.

Допустими кандидати са всички физически лица, обитаващи собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда. Жилището, с което се кандидатства, трябва да е основно на кандидата и да се заменя неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).

Целта на процедурата е да се насърчи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на домакинствата чрез достъп до финансиране за купуване на най-доброто оборудване за слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаични системи.

Максималният размер на безвъзмездното финансиране за проектно предложение по Компонент 1 е до 100% от стойността на инсталацията, но не повече от 1 960.83 лв., и до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 000 лева по Компонент 2.

Процедурата се състои от два компонента - Компонент 1 за закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и Компонент 2 за закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, включително системи за съхранение на електрическа енергия.

Общият размер на безвъзмездното финансиране по настоящата процедура е 59 840 000 лева - 49 870 000 лева от Европейския съюз, и 9 970 000 лева национално финансиране.

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на предложенията чрез Информационната система за Механизма за възстановяване и устойчивост (ИСУН 2020, раздел „Национален план за възстановяване и устойчивост“).

Подробностите за кандидатстване могат да се видят подробно на Информационната система за Механизма за възстановяване и устойчивост (ИСУН 2020, раздел „Национален план за възстановяване и устойчивост“).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Владислав Найденов
    Искам да кандидатстват за това ето ми номера 0886280652
  • 2
    3
    Sunrise
    Много сложно са го измислили както обикновенно!!И защо искат разрешение за строеж след като беше на уведомиъелен режим за до 10kwp
  • 13
    2
    Solar-powered user
    Няма избиване тази инвестиция, реално когато най много ти трябва енергията (зимата), нея я няма. Всичко е една хубава илюзия с тия фотоволтаици.
  • 7
    1
    Пламен карапейков
    За колко време се изплаща тази система за ел енергия имам място от 70 квадратни метра
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари