Доброволците в Русе изнемогват

5

Снощи 3 автобуса с бежанци от Украйна пристигнаха в Русе и с това ангажимента на държавата ни се изпари

Много моля прочетете до края. Доброволците ни в Русе изнемогват. Ако някой от четящите има връзка с нужните институции или е в такава, направете необходимото! Моля!

Здравейте!

От името на администраторите на ФБ групата Русе помага на Украйна, искам да ви запозная с голям проблем, с който се сблъскваме на място в Русе.

Уважаеми госпожи и господа,

С това писмо искаме да алармираме за проблем на северната граница при Русе, във връзка с увеличения трафик, след започването на войната в Украйна.

Ние сме неформална група граждани, които искаме да помогнем на пристигащите в България и Русе. Организирахме се още на 27 февруари и започнахме да работим доброволно, преди местните и държавни власти да реагират.

Посрещаме и организираме настаняване или транспорт на граждани, бягащи от войната в Украйна. Създадохме и връзка с доброволци в Букурещ, тъй като по- голяма част от пристигащите на този етап идват от там. Вече повече от 10 дни ние действаме без подкрепа на местната и държавната власт, но констатираме няколко големи проблема, решението на които не е по силите ни.

1. Много лоша или направо липсваща координация между властите, практически неефективен „денонощен телефон“ на Община Русе за помощ на украинци.

2. Мълчалив отказ на БЧК да се погрижи за пристигащите след 18:00 часа.

3. Само тази нощ в Русе пристигнаха 3 автобуса, около 120 човека, които нямаше кой да посрещне, упъти и да предложи помощ, а довечера се очакват пак толкова. Опитахме се с наши сили и средства да направим пункт на централна ЖП гара Русе, но и там имахме проблеми с охраняващите служители.

4. От Украйна, освен украински граждани бягат и такива с друго гражданство, но които учат или работят там. За съжаление те не могат да се възползват от безплатното пътуване, предоставено от БДЖ само на украинци с документи. Тези хора не разполагат с валута различна от украинската, а на гарите липсват устройства за плащане с карти. Така хората остават без възможност да ползват дори платените услуги на железниците. Апелираме за скоростно решение на този казус.

Нашето искане е незабавно в Русе да се изгради и да започне ефективна денонощна работа Национален координационен център, който да има правата и средствата да помага и упътва пристигащите, да им предостави временно подслон и медицински услуги, ако това е необходимо. Ние, въпреки голямото ни желание, не бихме могли да работим на пълни обороти, ако зад нас не стои институция и нямаме правата и подкрепата на държавата.

Моето име е Ирина Стоянова и заедно с Йоана Терзиева, Деян Герасимов, Наталия Вангелова, Стамен Белчев, Весела Михова и Олга Пенчева се опитваме да администрираме тази неформална група и апелираме за вашето внимание!

Оставаме на разположение!

Ирина / М + 359889422240

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    13
    Неда
    А не прекаляваме ли с това гостоприемство вече??? Слизат от лъскави коли,подиграват се с хранителни продукти във Варна. Нашите деца в домовете изнемогват,а ние дупедавците си мислим,че правим нещо добро.
  • 2
    12
    Несамо
    Биятсе по морето кой повече да пребере че то сезон няма и няма да има сега по 40 лв даже не сме и мечтали Евала Путин.....
  • -5
    11
    Яфката
    ….щях да забравя! И половинка водка.
  • -4
    10
    Яфката
    3 литра олио по 3 лева и едни цигари
  • -4
    9
    Мдааа
    Като чета коментарите излиза ,че Русе напълно заслужава съдбата си на западнал град,само деградатите и мангалите са останали,а оня чак реве за олиото баси нещастника дано да пукнеш и всички да пукнете и децата ви да пукнат.Жалки коравосърдечни русенски боклуци!Лайна за вас и нищо друго.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари