Милионерите у нас намаляват

0
1150 са депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях
1150 са депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях Снимка: Олег Попов, Investor Media Group / архив

Влоговете на домакинствата нараснаха с 6,6 млрд. лв. за година

Депозитите на милионери намаляват. В края на юни в страната има 1150 депозита на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях, при положение, че в края на март те са били 1154 броя, показват данни на БНБ.

Явно през пролетта с отпадането на ограничителните мерки срещу разпространението на Covid-19 милионерите са започнали да харчат парите си за покупки на луксозни имоти и коли, както и за пътешествия по света. През миналата година по време на пандемията депозитите на милионери нараснаха и през декември достигнаха рекордните 1180 броя. Но през първото и второто тримесечие на настоящата година тези големи влогове на граждани намаляват, пише вестник Труд.

Спрямо юни миналата година обаче, влоговете на милионери са нараснали със 163 броя, а общата сума в тях се е увеличила с повече от 512 млн. лв.

В рамките на година общата сума на депозитите на граждани е нараснала с 6,618 млрд. лв. до 63,78 млрд. лв., показват данните на БНБ. Като най-голямо увеличение има при влоговете на домакинства със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. в тях. За година броят на тези влогове се е увеличил с 27,5%, а общата сума на средствата в тях - с 30%. Само в рамките на второто тримесечие на настоящата година тези депозити също са нараснали най-много.

На второ място по увеличение в рамките на година са депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. Броят им се увеличава с 16,5%, а общата сума в тях с над 20%. Но само през второто тримесечие на настоящата година тези влогове намаляват. Същото се отнася и за депозитите на граждани със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. Това доказва, че хората със значителни спестявания са започнали да харчат повече.

Спад през второто тримесечие има и при малките депозити със суми до 10 хил. лв. - намалява както броят им, така и общата сума в тях. Явно хората с малки спестявания теглят пари, за да покрият текущи разходи, да направят ремонт или да купят кола на старо. През тримесечието нарастват депозитите на граждани със суми между 10 хил. и 500 хил. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Последните тестове показаха, че 80% от софиянците са селопозитивни!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари