До къде докарахме българското здравеопазване...

0

"България има най-несолидарната здравна система в Европа. В Европа гражданите плащат под 20% от джоба си. Към днешна дата българското общество плаща 48% от разходите за здравеопазване", заяви в ефира на ТВ7 бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова

До там докарахме българското здравеопазване, че съдбата на давещия се е оставена в ръцете на самия давещ се, коментира още д-р Мими Виткова.  

Двама бивши министри на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, министър на здравеопазването от 2005 г. в кабинета на Сергей Станишев, и д-р Мими Виткова, министър на здравеопазването между 1995-1997 г., бяха гости в "Добро утро, България!".  

Темата беше приетата вчера спорна здравна реформа на министър д-р Петър Москов, според която нездравноосигурените трябва да плащат 5 г. назад, ако искат да възстановят здравните си права. Предвижда се мярката да влезе в сила от началото на другата година. След вълната от критики вчера, здравният министър даде съвет на гражданите как да спестят, за да могат да си платят здравните вноски, а именно като 'спрат кафето и цигарите за три дни'.  

Реформите не предвижат увеличение на месечната здравна осигуровка, която в момента е 16.90 лв. 
Несериозно е да не знаеш профила на хората, които не си плащат здравните вноски и да съветваш хора, които никога не са пушили, да икономисват, за да си платят вноските, коментира бившият министър Виткова. 

"Не малка част от населението, което не си плаща осигуровките, е без доходи. Това са продължително безработните в България", допълни тя. 

На въпрос от водещите дали решението за плащане на вноски 5 години назад е грешка, Виткова заяви: "Имаше идея най-напред да се плаща изначало, 15 години назад, без да се съобрази, че има закон за давността на задълженията и те не могат да бъдат повече от 5 години. Затова се прие този максимален срок. Има хора, които не могат да си платят настоящите вноски от един  месец, една година, а как 5 години назад."

За хората, които не могат да си платят, това е отказ от здравното осигуряване, бяха категорични Виткова и Гайдарски: "Здравното осигуряване е наше право и въпросът е как държавата ще ни осигури това право."

Двамата бяха категорични, че трябва да се направи допитване до Конституционния съд дали част от предложенията за промени в системата на здравеопазването не нарушават правата на част от гражданите.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари