До 1700 евро глоба за телефон зад волана в Италия

1
Иновативно устройство няма да позволява на двигателя да запали при алкохол в кръвта
Иновативно устройство няма да позволява на двигателя да запали при алкохол в кръвта

Иновативно устройство няма да позволява на двигателя да запали при алкохол в кръвта

Нови правила за безопасност на пътя и драстичен скок на някои глоби в Италия. Използването на телефон зад волана, например, ще струва до 1700 евро.

Една от най-иновативните мерки срещу войната на пътя е т. нар. "alcolock" - устройство, което не позволява на двигателя да запали, ако нивото на алкохол в кръвта надвиши нула промила.

За тези, които вече са осъждани за шофиране в нетрезво състояние, е въведено задължението да поставят това устройство в автомобила си.

За превишена скорост в населените места санкциите достигат до 1100 евро и отнемане на книжката за 15 до 30 дни.

Положителният резултат от бързия тест за наркотици незабавно води до отнемане на шофьорската книжка, а впоследствие и до забраната за възстановяването ѝ за три години, информира bTV НОВИНИТЕ.

При повторно нарушение се предвижда и доживотно отнемане на книжката.

Ако водач бъде хванат два пъти с телефон зад волана в рамките на две години, ще заплаща сума до 2588 евро, както и ще му се отнемат наказателни точки - осем при първо нарушение и 10 точки при повторно.

Мерките са насочени към намаляване на инцидентите на пътя в Италия. Според последната статистика за 2022 година е имало близо 3200 загинали и над 200 000 ранени.

Според анализаторите основна причина за смъртните случаи в Италия е превишената скорост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари