ДНК експертиза доказва, че „горският човек" е убиецът в Нови Искър

0
Росен Ангелов вече е привлечен като обвиняем от прокуратурата
Росен Ангелов вече е привлечен като обвиняем от прокуратурата

Издирваният за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов вече е привлечен като обвиняем от прокуратурата.

ДНК експертиза е показала, че именно той е убиецът от новогодишната нощ. Това стана ясно от извънредна пресконференция на директора на Национална следствена служба Борислав Сарафов.

„Няколкодневният денонощен труд на екипите даде резултат. В резултат на това по категоричен начин престъплението беше доказано и разкирто. Като обвиняем беше привлечен Росен Ангелов. По делото в рамките на изключително кратък период бяха извършени огромен брой процесуално-следствени действия. Извършени са 16 огледа на местопроизшествия и претърсвания, извършени са 91 експертизи. Бяха разпитани 21 свидетели, някои от тях и пред съдия. Извършени са стотици разузнавателни беседи. Аутопсиите на телата показват, че всеки един от тях е бил убит с по няколко изстрела, като в главата на всеки е извършен по един контролен изстрел. Росен Ангелов е човек без документи, без собственост", заяви Сарафов.

По думите му прякорът на Росен Ангелов е „горският човек".

„Имал е интимна връзка с Кети, която е продължила около 6 месеца преди убийството", обяви следовател номер 1.

Той говори и за съдебното минало на Ангелов.

Росен Ангелов има 3 присъди „лишаване от свобода. Първата му присъда е от 1984 г., затова че е откраднал лично имущество. Втората му присъда е от 1999 г. - на 2 юли 1997 г. в София е наказан със 7 години за изнасилване. През 2002 г. Росен Ангелов е освободен предсрочно от затвора. Третата присъда е влязла на 22 декември 2009 г. - на 12 февруари 2007 г. в Луково е съблякъл дете на 12 години. Осъден е за 8 години. Лицето не е приведено за изтърпяване на наказанието, тъй като се е укрил. Той е обявен за издирване на 8 септември 2009 г. Освен тези присъди Ангелов е обект на досъдебни производства", добави директорът на следствената служба.

„Благодаря на целия екип от прокурори, разследващи полицаи, полицаи от специалните полицейски сили. Те положиха денонощен труд и не са се прибирали по домовете си от 2 януари почти до настоящия момент. Всички колеги вложиха душа и сърце, за да може това убийство да може да бъде както разкрито, така и доказано. Този огромен обем от процесуално-следствени действия доказва по несъмнен начин автора на деянието - Росен Ангелов. От доказателствата е установено, че е действал сам и не е имал съучастник. Към момента все още не е задържан", каза още Борислав Сарафов.

Мотивът на извършителя на убийството е личен и е свързан с интимни отношения и връзка с Кети Кюхова - тя е била убита първа, обяви главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов.

„Екипът, който работи по разкриване и установяване на престъпното деяние продължава работа. Чака се резултат от още много експертизи. По отношение на издирване на извършителя е създадена необходимата организация. По разпореждане на премиера Бойко Борисов са включени всички сили, включително и на българската армия. Информацията за извършителя е, че той е изключително опасен, склонен е към насилствени действия, най-вероятно е въоръжен. По време на огледите са открити части от ръчни гранати, запалки за тях, търсел е да се снабди с огнестрелно оръжие. Министърът на вътрешните работи е свикал щаб за провеждане на мащабна операция по издирване на извършителя. С оглед на сигурността на населението около място, където последно е засечен, е наситено с полицейски сили. Включени са сили и средства на „Гранична полиция". Лицето дълъг период от време се е укривало. Предприел е всички мерки да затрудни неговото откриване", заяви Маринов.

По думите му Росен е имал преднина, защото деянието е извършено на 31 декември през нощта, а на 2 януари са били открити телата.

„Вчера бяха проведени няколко операции по получена информация за възможни пребивавания на лицето. Бяха открити много важни веществени доказателства. По отношение на къщата до село Луково, към момента на провеждане на операцията информацията не беше точна за местонахождението на къщата. Мотивът за извършване на престъплението е личен, свързан е с интимни отношения и връзка с пострадалата. Лицето има особен характер и го правят изключително раздразнителен в случаи, когато бъде отхвърлен. Проявявал е и ревност към мъжа, с когото тя е живеела на семейни начела. Майката на Кети е била наясно с тази връзка", допълни Маринов и уточни, че това са свидетелски показания.

„Според нас Кети е била първата жертва. Останалите са били за заличаване до достигането до извършителя. Кети най-вероятно е била убита не там, където я намерихме. Ако извършителят съдейства, може да се получи промяна", каза още Младен Маринов и посочи, че тя е била застреляна в гръб.

От пресцентъра на МВР пуснаха и по-актуална, макар и размазана, снимка на Росен Ангелов и отново призовават, ако някой го види, веднага да се обърне към най-близкото полицейско управление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари