Днес си спомняме за проф. д-р Александър Чирков

1
Преди две години, на 24 ноември, проф. Александър Чирков ни напусна именно в деня на света Екатерина
Преди две години, на 24 ноември, проф. Александър Чирков ни напусна именно в деня на света Екатерина

Преди две години, на 24 ноември, проф. Александър Чирков ни напусна именно в деня на света Екатерина

На 24 ноември Българската православна църква почита паметта на Света великомъченица Екатерина. Тя е лечителка и закрилница на майките, децата и отдава живота си за просвещение в християнството.

Точно преди две години, на 24 ноември, проф. Александър Чирков ни напусна в деня на светицата, чието име той избра да закриля основаната от него болница.

В нея дълги години именитият лекар лекуваше сърцата на своите пациенти и въведе най-високите и модерни стандарти за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Проф. Чирков накара света да заговори за България, след като направи първата сърдечна трансплантация на Балканите през 1986 година.

Със силното си чувство за справедливост, светилото в българската кардиохирургия не се притесняваше да критикува и изтъква проблемите в здравеопазването. Той бе човек, който споделяше своите знания и опит, не пестеше време и усилия в грижата си за пациентите и даваше възможност за развитие на младите си колеги.

„Между делата и отдадеността в каузата на Св. Екатерина и проф. д-р Александър Чирков има много сходство“, смята проф. д-р Валентин Говедарски, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ – "Светицата е била образована и просветена лечителка, отдадена на християнската вяра, заради която загива едва на 18 години, а проф. Чирков, посвещава живота си в изграждането на качествено здравеопазване, полагайки неимоверни усилия за убеждаване на тогавашните управници в неговата кауза-необходимост от изграждане на специализирано лечебно заведение, като превръща, създадената от него впоследствие болница, в оазис за полагане на здравни грижи".

Не е случайно съвпадение датата на кончината на проф. Чирков и почитта към светицата, избрана от него за закрилница на болницата му. Хората казват, че светлите душѝ напускат този свят на светли празници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Бог да го прости
    доктора. На много хора помогна , но кой знае дали изцелените вече си спомнят за него. ? Българите не сме много по благодарностите. Впрочем , спомних си. Много благодаряхме усърдно , продължително ,на СССР за последното "освобождение" .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари