Днес почитаме Св. Харалампий Чудотворец

0
Празникът в негова чест е известен и като "Чуминден"
Празникът в негова чест е известен и като "Чуминден"

Православната църква почита днес паметта на Св. Харалампий Чудотворец 

Празникът в българската народна традиция е един от последните в зимния празничен цикъл. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла със Св. Атанас.

По този повод днес във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света литургия. Освещава се и пчелният мед от новата реколта, а пчеларите смятат светията за свой небесен покровител.

Св. Харалампий се почита като господар на всички болести

На 10 февруари почитаме светец, който пряко е свързан с човешкото здраве, затова е важно да отидете на църква. Св. Харалампий се почита като господар на всички болести и най-вече на чумата. Празникът в негова чест е известен и като "Чуминден".

Св. Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия. Той е един от многото мъченици, пострадали заради вярата си в първите векове на утвърждаването на православието. Заради вярата си, която той открито проповядвал, св. Харалампий бил предаден на мъчения. Мъчителите стъргали тялото му с железни куки, а раните му заздравявали по чуден начин. Много езичници видели това чудо и се вдъхновили от силната вяра на мъченика, те повярвали в Христа и също открито заявили, че са християни. За това им признание също били предадени на смърт. Това станало по времето на жестокия римския император Септимий Север (196-210 г.). Накрая мъчителите на св. Харалампий решили да го посекат с меч. Преди обаче да го направят светията се помолил и предал душата си на Бога. Тогава той бил на 113 години.

Днес вярващите християни го приемат като горещ застъпник пред Бога и закрилник на пчеларите. Затова на този ден в православните храмове се освещава мед, който се ползва при различни болести.

На този празник не се върши никаква домашна работа, да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Само жените месели обреден хляб с орнаменти кръст, няколко пъпки, имитиращи чумата, и по края на питата - венец, символ на здравето. Докато ставал хляба, носели мед в църквата да бъде осветен на специална празнична литургия. С този мед се ядяла питата, чупела се за здраве, а меда пазели като цяр до догодина.

Още едно поверие свързваме с празника - Араланбей „араландисва” земята, т.е. тя се затопля и може да започне обработката ѝ.

На този ден се прави и освещаване на меда. Всеки, който иска да има мед за цяр или просто благословен, го носи в църквата и свещеникът чете молитва.

На 10 февруари имен ден празнуват Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валентин, Валя и Вальо

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари