Днес ни очакват опасни горещини

0
Жълт код за високи температури е обявен в 20 области на страната
Жълт код за високи температури е обявен в 20 области на страната

Жълт код за високи температури е обявен в 20 области на страната, показва справка на сайта на института по метеорология и хидрология при БАН.

Предупреждението е в сила за областите Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Разград, Русе, Шумен, Търговище, Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Пловдив, Благоевград и Пазарджик. Там се очаква максималните температури да достигнат 34 - 37 градуса.

Жълтият код е най-ниската степен на предупреждение и означава, че при високи температури е възможно да се появят здравословни проблеми при чувствителни и болни хора, както и при възрастни и деца.

Днес времето над цялата страна ще бъде слънчево и топло – с максимални температури ще са между 30 и 37 градуса. В часовете около и след обяд ще има временни увеличения на облачността над западната половина от страната като на места, главно в планинските райони, краткотрайно ще превали, възможни са и гръмотевици. Вятърът ще е слаб от север-североизток, в източните райони – до умерен.

Над Черноморието ще бъде слънчево, около и след обяд – горещо. Максималните температури там ще са между 30 и 33 градус, а морската вода ще е между 27-28 градуса. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Същевременно в областите Русе, Силистра, Разград, Търговище, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Сливен и Стара Загора има повишена опасност от пожари, предаде агенция "Фокус". За тези области е обявен червен индекс на пожароопасност, който е високата степен на риск от пожари. При него са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

Метеоролозите уточняват, че пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. В останалата част от страната важат оранжевият, жълтият и синият индекс за пожароопасност.

Висок риск от възникване на пожари има и в областите Благоевград, Пазарджик и Смолян.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари