Днес е зимното слънцестоене, денят започва да нараства

0
Зимното слънцестоене у нас настъпва днес в 10:02 часа
Зимното слънцестоене у нас настъпва днес в 10:02 часа Снимка: БГНЕС

Зимното слънцестоене бележи най-дългата нощ в Северното полукълбо, а денят в навечерието му е най-краткият

 След него денят започва да нараства, докато се изравни с нощта, което става на пролетното равноденствие. Зимното слънцестоене у нас настъпва днес в 10:02 часа.

Подобно на лятното слънцестоене, и зимното е натоварено с много символика и затова се извършват много езотерични и дори някои християнски ритуали, които имат за корен точно езическите чествания на зимното слънцестоене. Коледа, Ханука – това са все дати в празничния календар, свързани с астрономичното явление, пише Velikotarnovoutre.bg

Езическите корени на Коледа могат да се търсят още в раждането на бога-слънце, в контекста на християнството това е Спасителят – Исус Христос. Зимното слънцестоене е нощта, в която мракът, злите сили вземат превес. Затова навсякъде то се чества със запалване на огньове на открито, свещи и фенери – за да се противопоставим на мрака и в душите ни, като не го допускаме между нас и в дома си. Домът се украсява с вечнозелени растения, иглолистни, и както е северноевропейската традиция също – с имел и зеленика. Навсякъде отрупваме с дарове – плодове, ядки и семена, за да призовем плодородието да дойде. Подаръци разменяме и помежду си.

В българската традиция зимното слънцестоене се свързва с Игнажден и както повелява тя – на масата се слагат варива, за да започне зърното да едрее в земята. На този ден се правят пророчества за идната година – по полазника и започват коледните тържества.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари