Игнажден е - внимавайте кой ще влезе пръв в дома ви

1
Според народните поверия, Игнажден бележи началото на новата година
Според народните поверия, Игнажден бележи началото на новата година

Според народните поверия, Игнажден бележи началото на новата година

Днес, 20 декември, е Игнажден. Празникът се свързва със зимното слънцестоене. На този ден започват коледно-новогодишните празници.

Игнажден е празник на началото. Той бележи началото на новата година, според народните поверия. На този ден се гадае какво ще бъде годината, като се гледа времето, кой първи ще влезе в къщата и т.н.

В Източна България на Игнажден се прави първата коледна вечеря. Трапезата е постна, но богата на символика.

Ето някои от най-популярните обичаи и поверия за Игнажден:

  • Полазване - На Игнажден първият, който влезе в къщата, се нарича "сполазник". Ако той е млад, здрав и с добро настроение, се смята, че годината ще бъде плодородна и успешна.
  • Времето - Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие. Ако вали сняг, годината ще бъде плодородна.
  • Храни - Ако на Игнажден вали сняг, кокошките ще мътят много яйца. Ако на трапезата има жито, годината ще бъде плодородна. Ако на трапезата има боб, годината ще бъде богата.
  • Други - В някои райони на България на Игнажден не се излиза навън, за да не се разболеят кокошките. Не се пере, за да не налети болест. Бременните и нераждалите жени не трябва да работят, за да родят лесно.

Имен ден на Игнажден имат Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари