Дислексията е наследствена, но поправима

1
Децата със специфични нарушения на способността за учене не са глупави, мързеливи или лоши
Децата със специфични нарушения на способността за учене не са глупави, мързеливи или лоши

Децата със специфични нарушения на способността за учене не са глупави, мързеливи или лоши. Техните родители не трябва да се чувстват виновни, че не са ги упражнявали достатъчно у дома, защото има начин да им се помогне под ръководството на опитен логопед. Това споделя Светлана Стефанова  от Логопедични центрове „Медика”.

Подобно състояние на децата е наричано от специалистите дислексия, но все по-често се използва понятието специфично нарушение на способността за учене. Терминът не се разглежда само като изолирано нарушение на четенето или комбинация с нарушения в писането. Важно е да се разбере, че едно дете може да има интелигентност в норма, но да не успява в училище заради определен дефицит.

„В годините назад, такива деца масово са били определяни като умствено изоставащи, поради това, че много трудно са усвоявали техниките за писане и четене. Точно заради това е необходимо да се направи внимателен анализ, защото грешките, които се допускат при дислексия са много специфични”, допълва Светлана Стефанова.

При работата с деца с подобни проблеми могат да бъдат открити дефицити в езиковото развитие, абстрактното мислене и формирането на понятия. За всяко нарушение в Логопедични центрове „Медика” се прилагат специални техники и упражнения, като заниманията с малките пациенти са строго индивидуални. Работата при корекция на дислексията при различните деца, може да започне по различен начин, съобразен точно със затрудненията в една или друга сфера.

Дислексията при децата, които не успяват да придобият нормална компетентност при четене и писане, се характеризира с два основни типа – зрителна и слухова. Първата е свързана с възприемането и възпроизвеждането на зрителна информация. Децата правят постоянни грешки при различаване на близки по вида си букви: о-а, п-т, б-д, и-ш, и др. При слуховия тип дислексия, грешките се изразяват в замяна, например на звучните и беззвучни звукове – б-п, д-т, г-к. Трудно се разпознава значението на прочетеното. Затруднението засяга и разбирането на текстовите задачи по математика.

Има научни доказателства, че цели семейства имат проблеми с четенето. При почти 90 % от децата с такъв проблем, се открива член на семейството с подобни затруднения. Дислексията се среща по-често при момчетата, отколкото при момичетата, в съотношение 4 : 1.

Обикновено проявленията на затрудненията в ученето се проявяват ясно в края на първи клас. В Логопедични центрове „Медика” често се водят деца след като за завършили първата година в училище, защото това е времето в което преподавателите могат да констатират забавяне в сравнение с другите деца. При работата със специалистите в Логопедичните центрове могат да бъдат открити нарушения на очномоторните движения, възприемането и преработката за слухови и зрителни стимули и проблеми с паметта още от най-ранна възраст.

„Когато работим за езиковото развитие на децата, винаги имаме упражнения за пространственото ориентиране и организация, за подреждане и рисуване по определен начин, което подпомага ляво-дясната ориентация и има голяма роля за превенция на обучителните трудности”, допълва още Светлана Стефанова.

Специалистите  уточняват, че дислексия може да се диагностицира и при пациенти с мозъчни увреждания. Проблемът при тях се изразява в нарушения при възприемането на речта и начина на изказване, основните четивни умения, разбиране на прочетеното и проблеми при писане и разбиране на написаното и основни математически умения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари