Директорът на Спортното училище отговори на Община Русе за състоянието на басейна

1
Ръководството на СУ не може да се съгласи с твърденията, че не е добър стопанин
Ръководството на СУ не може да се съгласи с твърденията, че не е добър стопанин

Община Русе беше пасивна страна в момент, в който трябваше да приеме тази сграда, твърдят от ръководството на училището

Във връзка с острите критики на председателя на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев, който зададе специално питане по темата до кмета Пенчо Милков и след като получи отговор се закани да сезира Министерството на младежта и спорта за лошото състояние на закрития басейн на русенското Спортно училище "Майор Атанас Узунов", директорът на училището д-р Деница Великова разпространи официална позиция, която публикуваме без редакторска намеса.

По решение на ОбС ще се стопанисва от Община Русе заедно с боксовата зала в училището.

ПОЗИЦИЯ НА СПОРТНО УЧИЛИЩЕ „МАЙОР АТАНАС УЗУНОВ“ – РУСЕ,

ВЪВ ВРЪЗКА С ОТГОВОР НА КМЕТА НА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА 13.12.2021 Г.

На заседание на Общински съвет-Русе на 13.12.2021 г., председателят господин Иво Пазарджиев отправя питане към Кмета на Община Русе Пенчо Милков относно басейнът и залата по бокс, намиращи се в сградата на Спортно училище „Майор Атанас Узунов“.

На 14.10.2021 г. бе проведена сесия на Общински съвет-Русе, в дневния ред на която бе включен въпросът за предоставяне на безвъзмездно право на управление на недвижим имот – публична общинска собственост. С Решение №663, прието с Протокол №26 от 14.10.2021 г., на Спортно училище „Майор Атанас Узунов“ се предостави за стопанисване:

  • Сграда с идентификатор 63427.7.679.1 на 2 етажа: административно тяло;

  • Сграда идентификатор 63427.7.679.3 на 3 етажа: основна сграда за образование;

С официално изпратено становище на Министерството на младежта и спорта и докладна записка от 12.10.2021 г. на директора на СУ (Изх. №АД-03-188/12.10.2021 г.), Кметът на Община Русе е информиран, че сградата в която се помещават плувния басейн и залата по бокс остават за стопанисване на Община Русе. Ръководството на училището смята, че по този начин, Община Русе ще даде възможност на повече желаещи да развиват любимите си спортове и да отговори на очакванията на повече клубове. Плувните клубове на територията на Община Русе изпитват остра необходимост за ползване на закрити плувни басейни, тъй като в града има само два такива: единият е с право на управление от Министерството на транспорта, а другият е предоставен с право на управление на Спортното училище-Русе.

За осъществяване на дейностите по приемо-предаване на сградата, която остава за стопанисване от Общината, на 29.10.2021 г. е издадена заповед от директора на Спортно училище госпожа Деница Великова (Заповед №РД-16-168/29.10.2021 г.) с определен състав на комисия от страна на СУ. С придружаващо писмо, упоменатата заповед е входирана в деловодството на Община-Русе (Вх. №31-78-14/29.10.2021 г.) за информация и съгласуване с Кмета господин Пенчо Милков. Последващи действия от господин Милков за уточняване на подробности и взаимна синхронизация между двете институции нямаше. Без успех бяха и опитите на директорът на СУ-Русе да се свърже по телефона с Кмета. Телефонът не се вдигаше, не последва и връщане на обаждането.

Притеснение от липсата на действия от страна на Община Русе, изрази и заместник-директора по спортна дейност господин Владислав Йорданов, който е и председател на комисията по приемо-предаване (съгласно Заповед №РД-16-168/29.10.2021 г.). На 28.10.2021 г., господин Йорданов изготви доклад до директор Великова, в който подробно описва притесненията си след разговор по телефона със заместник-кмета Енчо Енчев по „Хуманитарни дейности“. Неясна остава датата на приемо-предаването, тъй като господин Енчев обяснява, че Община Русе търси правни възможности за удължаване на срока на изтичащия на 01.11.2021 г. договор за ползваните имоти от СУ. Заместник-директорът по спортна подготовка в своя доклад отчетливо изказва притеснение от липсата на информация по следните въпроси:

  • как ще се приложи решението на Общинския съвет- Русе?

  • в какви срокове ще се извърши приемо-предаването на корпуса с боксовата зала и басейна?

  • Няма предприети действия от страна на Общината за отделяне на партиди за топло-, електро- и водоснабдяване. Това също ще отнеме техническо време.

На 02.11.2021 г. около 10:30 в сградата с басейна и залата по бокс пристига група от около 15 души, сред които заместник-кметовете Енчо Енчев по „Хуманитарни дейности“, Димитър Недев „Екология, транспорт, комунални дейности“ и Магдалина Илиева „Устройство на територията“. На директорът Деница Великова е връчена заповед на Кмета на Община Русе със състава на определената от него комисия от 01.11.2021 г. (Заповедта е входирана в деловодството на СУ, Вх. №АД-01-513/02.11.2021 г.) Присъстващите започват обход на сградата и помещенията. Тъй като опитите на ръководството на училището да осъществят контакт с Кмета и заместник-кмета бяха неуспешни, останаха неизяснени цитираните по-горе въпроси, както и въпроса какво е намерението на Общината за вещите, които са закупени от училището, с бюджет от Министерството на младежта и спорта (ММС). По тази причина някои от вещите, бяха прехвърлени в основната сграда на училището, докато не се изяснят намеренията на Общината.

При обхода на помещенията господин Енчо Енчев даде предложение, ако е възможно движимите вещи, като пречиствателна помпа, печка, прахосмукачка за басейна и др., да се предоставят на Община Русе. В тази връзка, директорът на спортното училище Деница Великова проведе няколко разговора с представители на Дирекция „Финанси“ към Министерство на младежта и спорта, в които се проучиха възможностите и начините СУ да предостави споменатите вещи. Важно за уточнение тук е, че Спортно училище „Майор Атанас Узунов“ е държавно училище и второстепенен разпоредител с бюджет към Министерството на младежта и спорта. В тази връзка, всички въпроси се синхронизират с Министерството. Въпросът се отнася за съгласуване, тъй като те се водят дълготрайни материални активи (ДМА), а от друга страна се водят и на служители на СУ: Камен Стоименов „спасител“ и Йорданка Михова „домакин“. В резултат на тези действия, директор Великова представи на Община Русе решение по този въпрос, а именно да се състави отделен протокол за предоставяне на ДМА от Спортно училище на Общината. Такъв протокол е изготвен от директора и чакаше подпис от определената от Кмета комисия.

В изпълнение, господин Владислав Йорданов – заместник-директор по спортна дейност и председател на комисията за предаване, заяви пред господин Енчо Енчев и всички присъстващи, че в 15:00 часа в същия ден (02.11.2021 г.) всички ДМА ще бъдат отново прехвърлени в корпуса и монтирани за работа и очаква комисията от страна на Общината да дойде. В споменатия час, така и не пристигат Общински служители.

На 03.11.2021 г. в сградата пристигат служители на Община Русе и членовете на комисията, определена с кметската заповед от 01.11.2021 г. Господин Владислав Йорданов – заместник-директор по спортна дейност информира, че все още има неуредени въпроси. Община Русе предлага споразумение с процентно заплащане на сметките за топло- и електроенергия, което също следва да бъде представено за съгласуване с Министерството.

На 04.11.2021 г. е изпратена докладна-записка от директора на СУ-Русе Деница Великова до Министъра на младежта и спорта (Изх. №АД-03-265/04.11.2021 г.), с която го информира за ситуацията и неосъщественото приемо-предаване на сградата с басейна и боксовата зала на 02.11.2021 г. Приложено за съгласуване е и така изготвеното предложение от Община Русе за споразумение и процентните параметри в него за заплащане на сметките за топлоенергия и електроенергия.

След проведени срещи и разговори между представители на Министерство на младежта и спорта, Спортно училище и Община Русе, са уточнени и е намерено решение на всички произтичащи от приемо-предаването въпроси. На 08.11.2021 г. са подписани следните документи:

  1. Приемо-предавателен протокол (с Вх. №АД-01-553/08.11.2021 г.) за предаване на сграда с идентификатор 63427.7.679.4 и сграда с идентификатор 63427.7.679.5;

  2. Приемо-предавателен протокол (с Вх. №АД-01-552/08.11.2021 г.) за предаване на безвъзмездно право на ползване на имущество:

  • Кушетка, помпа за басейна, тангентор, печка за сауната, подочистачка за басейна, филтрационна помпа на стойност 3 076.93 (нова, гаранционна), защитна кабелна система към помпата;

  • Слънчеви колектори и прилежащата към тях техническа осигуреност.

  1. Приемо-предавателен протокол (с Вх. №АД-01-568/08.11.2021 г.) за предоставяне на сешоари и печки. Тези вещи се водеха на господин Камен Стоименов, заемащ длъжността „спасител“ в СУ, който е назначен след това към Община-Русе. Протоколът е подписан и от него.

  2. Споразумение за разпределяне на разходите за консумативи, в което е упоменато процентното разпределение на разходите за топло и електроенергия до осъществяване на партидното отделяне, съгласувано с Министерството на младежта и спорта.

Още на следващият ден 09.11.2021 г. директорът на СУ госпожа Деница Великова предприема действия за информиране на Министъра на младежта и спорта. Така подписаните протоколи по т. 1 и т. 2. са без забележки.

Информацията в публичното пространство, представена от Кмета на Община Русе подронва авторитета на училищната общност на Спортно училище – състезатели, родители, цели семейства, учители, служители, бивши и бъдещи възпитаници. Ръководството на училището е длъжно да защити своите колеги и възпитаници и да въведе някои уточнения по така прочетения доклад от господин Енчо Енчев на сесията от вчера 13.12.2021 г.

На първо място, от гореизложеното става ясно, че съоръжението е предадено на 08.11.2021 г. в работещ вид, БЕЗ ЗАБЕЛЕЖКИ в приемо-предавателните протоколи от приемащата страна на Кмета на Община Русе. Тези протоколи са изготвени от служители на Общината и бяха представени в готов вид за полагане на подпис пред комисията, определена от Спортно училище.

На второ място – да, има един ден, в който предмети, водещи се дълготрайни материални активи и закупени със средства отпуснати от Министерството, са били демонтирани. Този ден е 02.11.2021 г., първата дата на приемо-предаване. Но, защо се налага на ръководството на СУ, да предприеме тези действия? Причината е в липсата на възможност да обсъдим този въпрос с представители от Община Русе, с ресорния заместник-кмет господин Енчо Енчев, с Кмета господин Пенчо Милков. Опитите и на директора, и на заместник-директора, да намерят най-правилното решение по този въпрос, останаха безуспешни. Община Русе беше пасивна страна в момент, в който трябваше да приеме тази сграда. Кметът не заяви своите намерения за така описаните предмети. По инициатива на директора, след одобрението на финансовата дирекция към ММС, ръководството на СУ състави свой отделен протокол за предаването на тези вещи БЕЗВЪЗМЕЗДНО към Общината. С това свое действие, училището иска да подпомогне Общината в материалното обезпечаване на това специфично съоръжение. Да се даде възможност съоръжението да се използва по възможност от по-голям брой деца и граждани.

Ръководството на СУ не може да се съгласи с твърденията, че не е добър стопанин. В боксовата зала са ремонтирани двете съблекални (мъжка, женска) и прилежащите към тях санитарни помещения. Средствата са допълнително отпуснати от Министерството на младежта и спорта и са целеви, след докладна от директор Великова с мотиви за тяхното отпускане. Усилия са положени и за по-добри условия в басейна. Отново след писмено мотивирано искане от директора, ММС отпуска средства за закупуване на нова филтрационна помпа. Без нея басейнът не може да функционира и съоръжението трябваше да бъде затворено. Закупена е и нова подочистачка за поддържане на висока чистота и хигиена на качеството на водата. Описаните твърдения са доказуеми с документи, съхранени в деловодството на училището.

Амортизираното състояние на стените, мазилките, плочките е в резултат на овехтяване от една стана, а от друга от недостатъчните финансови ресурси на Спортното училище, което е ограничено от делигирания бюджет. Немислимо е, служители или ръководство на училището, умишлено да са нанесли вреди на ел. табла, кабели, мазилка и пр. Подобни твърдения са неприемливи. Училището е показало своята готовност за сътрудничество, своята нагласа за сътрудничество с прехвърляне на всички прилежащи вещи към Община Русе.

От ръководството на Спортно училище „Майор Атанас Узунов“-Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари