Димитър Манолов: 10% от потребяваното тази сутрин електричество не е произведено в България

0
Утре синдикалистите ще се срещнат с Николай Денков по темата за енергетиката
Утре синдикалистите ще се срещнат с Николай Денков по темата за енергетиката Видео: NOVA

Утре синдикалистите ще се срещнат с Николай Денков по темата за енергетиката

За утре, 10 януари, имаме среща с премиера Николай Денков, с регионалния министър Андрей Цеков и вероятно с министъра на труда Иванка Шалапатова. Темата е случващото се в енергетиката”. Това заяви Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа”, в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

10% от потребяваното тази сутрин електричество в страната ни не е произведено в България и е внос и то от държави, към които традиционно сме изнасяли. Това става в момент, когато зимата е щадяща към нас и още преди да сме започнали прилагането на тези безумия в енергетиката си”, каза синдикалният лидер, визирайки дерогацията. Възможностите за внос на ток са основно от Гърция, Турция и Румъния, по-малко от Сърбия, дори от Северна Македония.

По думите му страната ни има три възможности – да продължи да разчита на въглищната енергетика, докато намери печеливши алтернативи. Втората възможност е да закрие въглищната енергетика, но топлоелектрическите централи да работят на газ, което не е от най-добрите алтернативи, особено в този момент, обясни той. Третата възможност е да нямаме ток. „Какво ще се реши от тук насетне, зависи от всички разговори”, допълни Манолов.

Той се опасява, че държавата ни не работи по никакъв план „Б”, въглищната енергетика е оставена на самотек. „Всяко нещо, оставено на самотек, се развива от лошо към по-лошо”, обясни синдикалистът. Относно предвиждането на производство за батерии за съхраняване на ток от слънчева енергия, той обясни, че няма конкретни действия.

Протестите на енергетици и миньори са малката реакция, голямата реакция е, когато няма да имаме ток – това е лошата алтернатива. По-меката е той да бъде много скъп”, каза Манолов.

Срещи от синдиката ще имат и с представители на политическите групи в Столичния общински съвет. Там темите са за нощния транспорт, здравеопазването, социалните дейности, културата, образованието. „До края на месеца трябва да бъде внесен проект за бюджета, а ние нямаме председател на Общинския съвет”, каза Манолов.

Относно вноса на работна ръка от Виетнам той обясни, че България има подобен опит и той не е бил много положителен. „Светът, към който принадлежим, се изкушава да се движи в тази посока, въпреки всички неудобства, което това създава. Бившите колониални империи имат достатъчно натрупан опит, но продължават да се тикат натам. Защо да не се натикаме и ние”, допълни Манолов като подчерта, че го казва с ирония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Лично мнение
    То това хич не е за хвалба.Да си правим сметката какво ни чака.Доставчици по веригата,липса на ядрен ток.Оле ле ле майко мила.Управление ми Янко Българанко.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари