Девет години чакане за снимка на Плутон

0
Сонда пропътува 5 млрд. км, за да се приближи максимално до планетата джудже
Сонда пропътува 5 млрд. км, за да се приближи максимално до планетата джудже Видео: News7

Сондата EW Horizons пропътува 5 млрд. км, за да се приближи максимално до повърхността на планетата джудже

Учените чакаха повече девет години, за да се сдобият със снимка на Плутон. Въпреки техническите несъвършенства на снимката, оказва се че това е най-доброто изображение на планетата джудже.

В следващите дни космическият апарат, който засне кадъра, ще направи още много подобни, и по всяка вероятност с много по-добро качество.

Голямото чакане е на път да приключи. Космическата сонда EW Horizons пропътува около 5 млрд. км до ръба на слънчевата система и утре трябва да прелети "само" на 10 хил. км от Плутон. От това разстояние повърхността на планетата ще бъде детайлно заснета.

Сондата е изключително инженерно постижение. Апаратът е в състояние да пътува в открития Космос в продължение на години и да запази ценните прибори на борда – камери и различни сензори, които ще помогнат на учените да разкрият тайните на Плутон.

Досега всички инструменти бяха в режим на изчакване и бяха активирани през април, когато пристигнаха и първите снимки. Колкото по-близо е сондата до ледената обвивка на Плутон, толкова повече подробности ще разберем нея.

Дори само това ще е изключително постижение за науката, но апаратът е проектиран да продължи своето пътешествие в дълбините на Космоса. Ако всичко мине по план, сондата ще може да работи още 20 години.

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари