Деца, останали без майка ще посрещнат Коледа със сух хляб и компот

1

Ходят на училище, ще са благодарни, ако някой им прати топли дрехи по празниците

Без подаръци ще посрещнат Коледа 11-те деца на 48-годишния Ставри Георгиев от монтанското село Вирове, пише вестник 24 часа.

При раждането на последноте бебе миналата година майката Пиринка починала. Бащата ги отглежда само със социални помощи и надбавките.

Въпреки немотията и лошата хигиена децата посещават училище в съседното село Габровница. Най-малките - Камелия и Корделия, също ги превозват до детската градина.

Най-големият батко Камен, на 21 години, заминал наскоро на работа в Гърция и помага колкото може. 15-годишната Борислава се омъжила и вече има дете.

Заедно с баща си живеят 8 деца. Това са 6-годишната Василка, Камелия, Корделия, на 7 г., Даниел - на 9, Руско - на 12, 14-годишната София. Николай е на 17 г., а Борислава - на 19 г.

“Дали ще е весела Коледата? Чудя се дали ще има ядене за всички, за подаръци въобще не мога да мисля” , казва бащата Ставри. Многолюдната фамилия има нужда най- вече от храни и дрехи.

Той споделя, че е безкрайно благодарен на фондация от Монтана, която му помогнала да припознае децата и да ги прехвърли на свое име, за да получава помощи и детски надбавки. С жена си живеели на съпружески начала. 11-ото дете е настанено в социален дом.

“Жал ми е за тези деца, гладуват и ходят боси, без връхна дреха”, казва съседката им - 81- годишната Боринка. Тя отделила пари отпенсията си и купила обувки на едно от момичетата, което ходело с прокъсани домашни пантофи на училище.

Осемте деца, останали при бащата, живеят в две стаи. За зимата са им необходими топли дрехи, анцузи, грейки и обувки. По-малките биха се радвали много на играчки, кукли и топки.

Понякога ядат само компот по веднъж на ден или буркан туршия. Дават им ги хората, на които бащата помага в стопанските работи. Той често цепи дърва за огрев по домовете, за да припечели по нещо на частно, разказват съседите. Трогнати до сълзи жени от селото им дават сух хляб.

Даниел мечтае да стане автомобилен състезател, а Руско - полицай, да пази децата от лошите. Щерките на Ставри залягат над уроците и са се ориентирали към учителската професия. Седемгодишната Корделия обича да си играе на чичо доктор и иска да стане медицинска сестра. Тя тъжи за майка си, която я гушкала и много я обичала.

Преподавателките им в основното училище “Св. св. Кирил и Методий” в Габровница се отнасят с особено внимание към тях, защото знаят, че са потънали в беднотия. Дори им купували тетрадки и химикалки, намирали им учебници от учениците в по-горните класове. Със съжаление наблюдавали, че нямат джобни пари за закуски като другите възпитаници.

Децата са будни, казват педагозите. Ако попаднат в по-добра среда и ако има кой да полага грижи за тях, ще имат възможност за развитие и обучение. С помощта на социални работници вече имат личен лекар.

“Ако по Коледа стават чудеса и вълшебства, то ще се намери спасение за тези деца. Може да получат втори шанс, ако им се протегне ръка и срещнат добри хора. Като се има предвид мизерията, в която живеят, определено имат нужда от помощ. Ако се намерят щедри дарители ще е радост за тях”, казва кметът Валентин Колов.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари