Деца с аутизъм в Русе отпразнуваха Коледа със сдружение „Дунавско сияние“

15

Малки, и големи получиха подаръци от ръководството на сдружението

Децата от сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм – град Русе“ имаха тържество по повод Коледните и Новогодишни празници. И малки, и големи получиха подаръци от ръководството на сдружението, както и от сдружение „Дунавско сияние“.

Най-важна за децата обаче остава социалната и обществена подкрепа от институции и центрове за занимания с деца със специални потребности. Все повече статистики показват нарастващ брой на децата с поставена диагноза „аутизъм“, докато пространствата в по-голяма част от градовете не са достатъчно за приемане на грижата за тях. Липсва и подкрепа към родителите и семействата на тези деца като държавна политика. Успешните практики все още са в ръцете на родителските сдружения и НПО сектора.

Новото през 2023 г. беше стартирането на пряка работа с деца и родители в Русе от приятеля на сдружението Поля Златилова, специалист в сферата на детското развитие и аутизъм (от края на м. май). През октомври бе поставено начало и на родителски групи, където всеки родител има възможност в защитено пространство да стигне до по-добра себерефлексия, да намери отговори на важни въпроси, да сподели положителен опит, да обмени информация, както и да получи терапевтична подкрепа. Групата е отворена и е в процес на диференциране на група за взаимопомощ и терапевтична група. За повече информация може да се свържете с Поли Златилова тук.

Работи се и по идеи за бъдещето развитие на сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм – град Русе“ за предстоящата 2024 г.

Всеки, който е съпричастен с начина на живот и проблемите, пред които са изправени децата/хората с аутизъм и техните семейства, може да направи своя принос като се свърже със сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе“ на официалната Фейсбук страница, на имейл: [email protected] или с председателя на Сдружението Кристина Борисова на тел: 0885 365 932.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Лили Аутистката
    И какви са тези на снимката? Приличат на някакви олигофрени, а не на свръх интелигентни, талантливи, надарени, високообразовани и грамотни аутисти! Такива ли сме ние аутистите според това тъпо сдружение?!
  • 3
    4
    Лили Аутистката
    Аз също съм с аутизъм (синдром на Аспергер) и честно казано не виждам нищо лошо в коментара от 1. И не, не сме "деца с увреждания"! Първо, не всички аутисти са деца! Има юноши, възрастни и пенсионери аутисти! Аутистите съществуват на всякаква възраст. Второ, аутизма не е увреждане, а ГЕНИАЛНОСТ! И това е наистина едно жалко тържество от едно още по-жалко сдружение! Добре, че съм пропуснала!
  • 12
    3
    До нещастника 1
    Груьо миризлив, материалът е за деца с увреждания, явно не можеш и да четеш! Явно имаш някаква обсесия (не че знаеш какво е) на тема кмет и каквото да ти покажат, се опитваш да си оригиналничиш. Недей, адски си тъп. За гнусния ти коментар заслужаваш пожелание в семейството ти да има деца с увреждания, тогава може да се освестиш.
  • 13
    2
    варненец
    излишни са подобен тип коменрати за такива статии.
  • -13
    1
    Психолог
    Чичо Пенчо беше ли на тържеството? Или той се снима само с кучета, котки, чайки и новата си жена? На село как е екс-съпруже? Мене има кой да ме праска в града. Споко.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари