Дете влезе в спешното след като хапна трилистник

0
На момиченцето е оказана реанимационна помощ, състоянието му не е критично
На момиченцето е оказана реанимационна помощ, състоянието му не е критично

Дете на 1 годинка и 4 месеца от Благоевград се натрови с трилистник, по спешност е прието в реанимация на благоевградската болница.

Инцидентът с малката палавница Мария С. станал в дома й в благоевградския кв. „Струмско”, съобщи struma.bg . Докато си играело, тук-що прохождащото дете попаднало в близост до домашното растение и откъснало лист.

При вида на детето, дъвчещо от отровното растение, ужасената майка успяла да запази самообладание и веднага извадила опасния лист от устата на момиченцето, преди малката да погълне от него. Тя измила устата на детето и потърсила незабавно лекарска помощ, след предприетите действия от спешните екипи в болницата детенцето е настанено за интензивно лечение в реанимация под активно наблюдение от анестезиолози и детски специалисти.

На момиченцето е оказана реанимационна помощ, състоянието му не е критично, остава в болница предвид опасността от усложнение на по-късен етап с оток на езика и други, съобщиха от МБАЛ- Благоевград.

Според лекарите концентрацията на токсични вещества в отровното растение е различна в листата и корените, нивото на токсини зависи и от това в каква почва расте. Препоръчително е трилистник да не се отглежда в домашни условия, когато има малки деца. Отравянето с растение се отразява най-вече върху нервната система, в конкретния случай детенцето е било превъзбудено, възможно е да е и от преживения стрес. В зависимост от възрастта и погълнатото количество отровни вещества може да се получат още и бъбречни проблеми или нарушения в обмяната на веществата. Особено опасно е за бременните жени, при които може да се стигне до спонтанен аборт или други усложнения на плода. При по-тежките случаи може да се получат и сърдечни проблеми.

Това е вторият случай на натровено дете, прието в реанимация само за седмица. 10-годишно момиченце от Симитли бе прието преди Коледа със силна интоксикация от медикаменти, състоянието му е стабилизирано и е освободено.

Източник: Struma.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари