Дете терорист осъдиха в Австрия!

1

14-годишно момче беше признато за виновно по обвинения в тероризъм в Австрия, съобщиха световните агенции. Младежът е готвил бомбено нападение на жп гара във Виена. Присъдата е минимум 8 месеца затвор и още 16 месеца условно.

Младежът е роден в Турция, но живее в Австрия от 2007 г. и беше арестуван през октомври миналата година.

Прокуратурата твърди, че той се е свързвал с поддръжници на "Ислямска държава" и "Ал Кайда", като целта му е била да отиде в Сирия. Обвинението настояваше за 5 години затвор и в близките дни ще реши дали да обжалва решението.

Момчето, чието име не се споменава, е получавало инструкции за направата на самоделно взривно устройство.

Би Би Си цитира австрийските медии, според които майката на осъдения младеж е опитала да попречи  синът й да бъде подмамен от ислямистката пропаганда. Миналата година тя го е изпратила при чичо му в Германия.

През октомври 2014 г., когато е арестуван, той е търсил химикали, с които да направи бомба, твърди полицията. Бил е освободен, но впоследствие отново върнат в затвора, тъй като нарушил условията по гаранцията си, като се опитал да вербува 12-годишно дете.

Младежът е отгледан от майка си, след като родителите му се развели. Прокуратурата твърди, че той не е изразил съжаление за действията си. Адвокатът изразява "предпазлив оптимизъм", че момчето е разбрало, че е станало жертва на пропаганда.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари