Десислава Танева: Оставката звучи като облекчение

0
Единствено Чехия се е справила с това заболяване
Единствено Чехия се е справила с това заболяване

"Мога винаги да подам оставка, на фона на кризата с чумата по свинете този въпрос звучи като облекчение." 

Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред журналисти в Народното събрание във връзка с исканата й оставка от БСП, предаде Агенция "Фокус".

Министър Танева посочи, че е отговаряла на въпросите по време на изслушването без да чете.

"С всички действия, които координирано приемат всички служби съм се запознала в детайл и съм ги съгласувала от три страни, за да се уверя в тяхната правилност, тъй като самата аз нямам ветеринарно образование. Консултирала съм ги със свиневъдния сектор, индустриалния, с европейските власти и експерти и с българските ветеринарни власти в детайл", посочи още Танева.

Министърът разкритикува и поведението на опозицията.

"Ние искаме да сме достатъчно образовани като ниво, като разбиране, като грамотност, да имаме манталитет като развитите европейски държави. Това беззнание, безинтелигенция в общуването между политици, между различни слоеве, няма как да стане. Ние сме в невероятна криза. Имали сме и друг път епизоотии. България е на такова географско местоположение, че винаги е под такъв огромен натиск.

В предния си мандат като министър се справях със заразния нодуларен дерматит, а на влизането си в мандат улучих разпространен син език в цяла България.

Това ми е трета епизоотия. Разликата е, че при тази няма ваксина и няма намерено лечение. Тя се разпространява от 2007 г. по една територия без значение мерки, които са взети.

Единствено Чехия се е справила с това заболяване, но тя е стигнала на ниво дива свиня. Ако в този случай трябва обединение на всички власти, за да обясним какво е това заболяване, какво застрашава то държаната, защото то е икономическо, за хората е по-безопасно, нивото на диалог е как да кажа - с този интернет интелигентните деца в пети клас могат да разпознаят глупостта", подчерта министърът.

На въпрос дали приема упреците към своя предшественик, министърът посочи, че ролята й е да си свърши максимално добре работата.

"Всеки може да бъде критикуван и на всеки може да се намери основание да бъде критикуван и аз включително", подчерта министърът. 

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари