Десетки деца са изтезавани при протестите в Иран

0
Деца са арестувани и подлагани на ужасяващи изтезания от властите в Иран
Деца са арестувани и подлагани на ужасяващи изтезания от властите в Иран Снимка: AP

Деца са арестувани и подлагани на ужасяващи изтезания от властите в Иран

Деца са арестувани и подлагани на ужасяващи изтезания, включващи побой, бичуване, удари с електрошок, изнасилване и други форми на сексуално насилие, от страна на властите в Иран. Мъченията са се извършвали по време на и след протестите, обхванали страната след смъртта на Махса Амини, заяви неправителствената организация „Амнести Интернешънъл“, цитирана от bTV.

Бях принуден да кажа това, което искаха, защото ме изнасилиха с маркуч. Хванаха ръката ми и насила ме накараха да сложа пръстови отпечатъци върху документите“, това разказва на майка си едно от задържаните момчета.

От началото на разследванията „Амнести Интернешънъл“ подробно документира случаите на седем деца. Организацията получава свидетелски показания от жертвите и техните семейства, както и от очевидци на изтезанията срещу десетки други деца.

Изследването разкрива методите на изтезания, които Революционната гвардия, паравоенната милиция Басидж, разузнаването и силите за сигурност са използвали срещу задържани момчета и момичета, за да ги наказват, унижават и принудително да получат от тях „признания“.

Масово задържане на деца при протестите в Иран

Според иранските власти общият брой на задържаните при протестите е 22 000 души. А според недържавни медии значителна част от тях са деца. Констатациите на „Амнести“ показват, че арестуваните деца и възрастните първо са отвеждани, често със завързани очи, в центрове за задържане, управлявани от Революционната гвардия, разузнаването и силите за сигурност. След дни или седмици на насилствено задържане и отвличане те са премествани в затвори.

Изнасилване и други форми на сексуално насилие

Амнести Интернешънъл“ разкрива също, че държавни служители са изнасилвали или са налагали други форми на сексуално насилие, включително удряне с електрошок по гениталиите, докосване на гениталиите и заплахи за изнасилване срещу задържани деца, за да сломят духа им, да ги унижат и накажат и/или да получат от тях „признания“.

Пребивания, бичуване, електрошокове

Удряха ме с електрошокове, биеха ме по лицето със задната част на пистолет, с палки по краката, гърба и ръцете. Заплашиха ни, че ако кажем на някого, ще ни задържат отново, ще направят още по-лоши неща и ще предадат труповете ни на семействата ни", разказва ученик, задържан за това, че е написал протестния лозунг „Жена, живот, свобода“.

Според неправителствената организация „Аменсти“ силите за сигурност в Иран биели децата по време на арестите, както и в центровете за задържане. Сред описаните методи на изтезания са бичуване, нараняване с електрошокови пистолети, насилствено даване на хапчета и държане на главите им под вода.

Други злоупотреби и психологически изтезания

Казаха ни да издаваме пилешки звуци в продължение на половин час - толкова дълго, че да „снасяме яйца“. Накараха ни да правим лицеви опори в продължение на час. Аз бях единственото дете там. В друг център за задържане ни настаниха 30 души в клетка за петима души“, разказва друго задържано момче.

Жертвите и семействата разказват пред „Амнести Интернешънъл“ как децата им са били душени, окачвани на ръце или на шалове, увити около врата, и принуждавани да извършват унизителни действия.

Иранските власти използвали и психологически изтезания, включително заплахи за смърт, за да наказват и сплашват децата и/или да ги принуждават да правят принудителни „признания“.

Повечето деца, арестувани през последните шест месеца, са били освобождавани, понякога под гаранция и в очакване на разследване или предаване на съд. Много от тях са пускани, едва след като принудително са подписали писма за „разкаяние“ и са обещали да се въздържат от „политически дейности“ и да посещават проправителствени митинги. Преди да ги освободят, властите често ги заплашвали с наказателно преследване по обвинения, за които се предвижда смъртно наказание, или с арест на техни родини, ако подадат жалба.

Според „Амнести интернешънъл“ това насилие нанася трайни физически и психически белези върху децата и е умишлена стратегия за смазване на жизнения дух на младежите в Иран, и спирането им от това да искат свобода и човешки права. Организацията призовава всички държави да упражнят универсална юрисдикция спрямо ирански длъжностни лица, основателно заподозрени в престъпления по международното право, включително изтезания над протестиращи деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари