Депутатите разглеждат на второ четене механизма за разследване на главния прокурор

0
"Кулминация на задкулисието": След скандалните записи на Радостин Василев депутатите от БСП отказаха да участват в заседанието
"Кулминация на задкулисието": След скандалните записи на Радостин Василев депутатите от БСП отказаха да участват в заседанието Снимка: БСП

"Кулминация на задкулисието": След скандалните записи на Радостин Василев депутатите от БСП отказаха да участват в заседанието

Депутатите обсъждат на второ четене законопроекта за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързан с механизма за разследване на главния прокурор. В декларация от трибуната лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че депутатите на "БСП за България" няма да участват повече в днешното заседание, което по думите ѝ представлява "кулминация на задкулисието", информира БТА.

Нека да е ясно на българската общественост, че това, което се приема днес в пленарна зала като законодателни предложения, на първо място, не е резултат от професионален анализ, от експертен такъв, а единствено от политическа договорка, касаеща механизма за отстраняване на главния прокурор, посочи Петър Петров (ПГ на "Възраждане").

Този законопроект бе приет вчера на второ четене в правна комисия късно вечерта, докладът по него е писан по спешност цяла нощ и бе внесен в пленарна зала днес при условията на извънредност, не като резултат от професионален и експертен анализ на необходимост от промяна на наказателното производство, а единствено като резултат от джентълменското споразумение между първата и втората парламентарни групи в НС, коментира депутатът. Той добави, че законопроектът ще бъде приет от болшинството от хора, които нямат никаква идея какво представлява наказателният процес, никога не са виждали заседателна зала на наказателен съд, прокуратура или полицейско управление по занятие.

Според Петров законопроектът ще бъде приет не като резултат от професионален анализ на необходимост от промени в наказателния процес, респективно и Закона за съдебната власт, а като политическа договорка, която да спаси тези политици, които не желаят да бъдат обект на разследване. Той смята, че ще бъде гласуван без дискусии по него в най-спорните му параграфи.

Мирослав Иванов (ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България“) каза, че подобни политически внушения, че този законопроект е резултат от една политическа договорка, са абсолютни несъстоятелни. Той отбеляза, че вносител на законопроекта е Министерският съвет. По този законопроект изключително много труд е положен от няколко ръководства на това ведомство, заедно с целия екип на Министерския съвет, посочи депутатът. Той напомни, че основната законодателна инициатива следва да идва точно от МС, защото в отделните министерства е съсредоточен огромният експертен потенциал и върху дадените предложения е работено изключително много.

Конкретно по отношение на механизма за разследване на главния прокурор знаете, че там са изискани становища от Венецианската комисия, от европейските ни партньори, които отговарят за това да бъдат приемани законопроекти, които отговарят на най-високите стандарти на правовата държава, каза той. Иванов добави, че ще има възможност за дебат по всички текстове.

Днес приемаме един законопроект, който по никакъв начин не можем да кажем, че е въпрос на политическа договорка, най-малкото защото дори не го разглеждаме за първи път в тази пленарна зала, отбеляза и колегата му Никола Минчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари