Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Европейската заповед за разследване

0
Промените произтичат от необходимостта да се съобрази националното законодателство с решение на Съда на Европейския съюз
Промените произтичат от необходимостта да се съобрази националното законодателство с решение на Съда на Европейския съюз Снимка: Народно събрание / архив

Промените произтичат от необходимостта да се съобрази националното законодателство с решение на Съда на Европейския съюз

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Европейската заповед за разследване, внесени от Министерския съвет.

Приемането на законопроекта ще позволи на български съдебни органи да прецизират издаването и изпълнението на европейски заповеди за разследване като инструмент на съдебното сътрудничество по наказателно - правни въпроси, се посочва в мотивите. Промените произтичат от необходимостта да се съобрази националното законодателство с решение на Съда на Европейския съюз от 11 ноември 2021 г. и решение на Съда на Европейския Съюз от 16 декември 2021 г.

Според тълкуването на съда в българското законодателство липсват механизми, чрез които засегнатите лица могат да оспорват пред съд в издаващата държава материалноправните основания за издаването на Европейска заповед за разследване, а така също законосъобразността и необходимостта от извършваните действия за събиране на доказателства, както и да искат подходящо обезщетение, в случай че тези действия са били разпоредени или изпълнени незаконно, информира БТА.

Изисква се и прецизиране на разпределението на компетентността между органите, които могат да вземат решение относно издаването на Европейска заповед за разследване в досъдебното производство, което да съответства на компетентността им според националното законодателство да разрешават или да разпореждат действия по събиране на доказателства в тази фаза на наказателния процес.

С предложените промени ще бъде преодоляна практическата невъзможност български съдебни органи да издават или изпълняват Европейска заповед за разследване като инструмент на съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси, което се основава на принципа на взаимно признаване на присъдите и съдебните решения.

С предлаганите допълнения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди ще се гарантира, че към процесуално-следствените действия, посочени в европейски заповеди за разследване, по силата на субсидиарното приложение на НПК ще се прилагат правни средства за защита, равностойни на предвидените при сходен национален случай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари