Депутатите пренаписаха правилника за работата си

0
Наказания за буйстващи депутати ще има, рязане на заплати - не
Наказания за буйстващи депутати ще има, рязане на заплати - не Снимка: Владимир Шоков, БТА

По идея на ГЕРБ се въведоха критерии за главен секретар. ''Възраждане'' питат дали готвят Гешев за поста

Малко след 21:00 часа тази вечер, след 12-часово заседание, депутатите пренаписаха Правилника за организацията и дейността на НС. Проекторешението мина с гласовете на ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ, информира OFF News.

Исканията за промени бяха две - на ГЕРБ-СДС за въвеждане на специфични изисквания за главния секретар на Народното събрание, и на ПП-ДБ за по-строги наказания и рязане на заплати на народните представители, които пречат на реда в зала или заплашват свои колеги.

Техен вносител е председателката на парламентарната група Десислава Атанасова. Тя предлага за главен секретар на парламента трябва да притежава висше образование специалност "Право", има юридическа правоспособност и поне 9 години опит. Ако настоящият такъв не отговаря на тези изисквания - то той се освобождава. Другата идея на ГЕРБ е председателят на НС да може назначава и освобождава главният секретар, служителите в неговия кабинет, както и тези в кабинетите на зам.-председателите в срок до 5 дни след образуването на парламентарните групи и избирането им в ръководството на парламента.

По тази идея единствена критика дойде от "Възраждане", които заявиха, че изискванията са много специфични и това поражда съмнения дали ГЕРБ не готвят свой кадър за поста. Петър Петров от партията на Костадин Костадинов се пошегува, че тези критерии почти съвпадат с изискванията за главен прокурор и запита колегите си от ГЕРБ дали не уреждат следващия пост на вече бившия главен прокурор Иван Гешев.

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин от БСП заяви, че не може да подкрепи идеята на ГЕРБ. По думите му е нужна устойчивост в администрацията на парламента.

ПП-ДБ пък предлагаха по-строги наказания за сериозни нарушения и при рецидив. В такива случаи председателят на НС ще може да отстранява народни представители за до пет заседания (в момента отстраняване може да има за до три заседания - б.а.). Такова наказание ще се налага за физически сблъсъци или за създаване на безредици. Тази идея все още се обсъжда и не е ясно дали ще бъде част от финалните текстове. Друга идея на ПП-ДБ е санкционираните депутати да не могат да участват в парламентарните делегации до три месеца. Освен това ще има и рязане на депутатските заплати. При тежките нарушения т.нар. "безотчетни пари" - начисления, които стигат до 2/3 от депутатската заплата, ще бъдат спирани за срок от седем до 30 дни.

От "Възраждане" съзряха в тези предложения опит за "инквизиция" на парламентарната им група. Деян Николов добави, че ако тези промени минат, то и заглавието на Правилника следва да се промени на "Правилник за организацията и дейността на НС и Възраждане". Кристиан Вигенин пък видя в идеите на ПП-ДБ стъпка напред към влизането на полицията в парламента. Тома Биков от ГЕРБ също излезе на трибуната и заяви, че народните представители нито са най-умните, нито най-културните.

В комисия всички от идеите на ПП-ДБ бяха отхвърлени. В пленарна зала обаче от ГЕРБ поискаха редакция, така че наказанията да са само спиране от делегации и международни конференции за срок до три месеца. Наложените санкции ще се съобщават на следващото пленарно заседание. Те ще могат да се оспорват лично в срок от 3 дни след налагането на санкцията. Решението е на председателския съвет, като всяка парламентарна група има право на един глас. Предложението мина с гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. ДПС се въздържа, а БСП и "Възраждане" бяха против. Така по идея на ГЕРБ отпадна предложението за рязане на заплати, както и това за резултатите от гласуването в председателски съвет да се обявява на сайта на НС. Паднаха и предложенията за санкции за депутати, които използват оскърбителни думи и заплахи.

Мина и идеята на ПП-ДБ, с която оглавената наскоро комисия от Кирил Петков се преименува от Комисия по въпросите на ЕС на Комисия по въпросите на ЕС, шенгенското пространство и еврозоната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари