Ще ходят ли депутатите на работа със зелен сертификат?

0
От „Възраждане“ са категорично против
От „Възраждане“ са категорично против Снимка: bTV

Идеята вероятно ще дойде от най-голямата група в парламента – тази на "Продължаваме промяната"

Ще се влиза ли в парламента само срещу зелен сертификат? Темата е на дневен ред, след като министърът на здравеопазването призова новите депутати да дадат личен пример и да гласуват такава мярка.

Темата за зеления сертификат като билет за достъп до парламента се очаква да бъде обсъдена утре по време на председателския съвет между всички партии. Идеята вероятно ще дойде от най-голямата група в Народното събрание – тази на "Продължаваме промяната".

Останалите 3 партии, които ще бъдат нейни коалиционни партньори днес не разкриха какво мислят по въпроса. ГЕРБ и ДПС, които се заявиха като опозиция, биха подкрепили подобно изискване. От „Възраждане“ са категорично против.

Пред bTV, ден след като беше избран, новият председател на парламента не отговори категорично ще се влиза ли в сградата на Народното събрание само със зелен сертификат и откога. Но обясни:

"Поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения на здравния министър за обществени сгради. Правилата трябва да са за всички", каза председателят на НС Никола Минчев на 4 декември.

В сградата се влиза само с акредитация, а достъпът е контролиран. От администрацията на парламента ни отговориха, че очакват някоя от партиите да внесе предложение за зеления сертификат. Такава идея имат от "Продължаваме промяната".

Утре се събира нашата парламентарна група, ще обсъдим и ще вземем решение. Моето лично мнение е, че зелен сертификат е необходим за всяка публична сграда, каквато е Народното събрание“, заяви Даниел Лорер от ПП.

Според здравния министър Стойчо Кацаров депутатите трябва да дадат пример, като влизат в парламента със сертификат, но решението е на ръководството на Народното събрание.

От „Възраждане“ не са съгласни с Кацаров.

Влиза ли се в МЗ със зелен сертификат? Ако депутатите могат да избират дали да ходят, или да не ходят на работа със или без зелен сертификат, защо за всички останали е забранено това нещо и кой създава тази дискриминационна мярка. Зеленият сертификат е незаконен, антиконституционен“, каза Костадин Костадинов, председател на „Възраждане“.

Всички от групата на ГЕРБ са ваксинирани и имат зелен сертификат.

Това би гарантирало, че всички спазват правилата, както е във всяко друго място в държавата“, коментира Десислава Атанасова – предс. на ПГ на ГЕРБ.

От ДПС одобряват предложението.

Аз мисля, че не е лоша идея да дадем пример на обществото, че трябва да бъдем отговорни“, заяви Мустафа Карадайъ – председател на ДПС.

От БСП казаха, че с тях подобно предложение не е обсъждано. От ИТН се въздържаха с аргумента, че решението е в ръцете на новия председател на парламента. А от "Демократична България“ не коментираха.

От „Възраждане“ ще предложат временна анкетна комисия, която да разследва здравните мерки, наложени от кабинета „Борисов“ и двете служебни правителства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари