Депутатите изгледаха засекретени кадри от полицейско насилие (ВИДЕО)

0
На бял свят се появиха нови кадри на бруталния побой от полицейски служители срещу протестиращи младежи
На бял свят се появиха нови кадри на бруталния побой от полицейски служители срещу протестиращи младежи

Година след антиправителствените протести срещу кабинета "Борисов" на бял свят се появиха кадри на бруталния побой от полицейски служители срещу протестиращи младежи

Те са заснети през нощта на 10 юли с охранителните камери на Министерския съвет.

Побоят се случва зад колоните на сградата на МС. Сред групата арестувани младежи е и студентът Евгени Марчев, за който се разбра, че е бит още на 11 юли. Негов адвокат бе Николай Хаджигенов, който в момента е депутат. През изминалата година Хаджигенов на няколко пъти неуспешно се опитваше да се сдобие с кадрите.

Сега записите са пратени до парламентарната комисия за разследване на полицейското насилие. Хаджигенов обясни, че това е само част от насилието, случило във въпросната вечер, пише Mediapool.bg

Във видеото се вижда как полицаи извличат от редиците на протестиращите няколко души. След това някои от тях са отнесени буквално на ръце за колоните на сградата. Там започва побоят. Вижда се как униформените бият с палки, удрят и ритат задържаните. Сред служителите има и жена, която също рита арестуван. Слагат им белезници и ги поставят на земята по корем. Малко по-късно се появяват и други служители. Един от тях стъпва с крак върху задържан.

Арестуваните прекарват около половин час зад колоните на сградата. След това се появява полицейски бус и те са натоварени в него. Според Хаджигенов в групата арестувани има общо 11 души.

Сутринта след побоя Марчев бе приет в "Пирогов". По-късно той разказа, че е чул заповед да бъдат бити, докато не им се сложат белезниците. Случва се точно това, макар и след оковаването им да има отделни посегателства. След като са обездвижени обаче ударите са редки.

"Ако тези хора бяха военнопленици, подобно поведение спрямо тях би било нарушение на Женевската конвенция. Повече от това не смятам да коментирам", заяви Хаджигенов.

Той добави, че от година НСО укривали доказателства и не давали записите от камерите. Според него това е престъпление.

Още миналата годината по случая започна проверка. Бе установено, че четирима полицаи са нарушили служебните си задължения. Те бяха санкционирани с леки наказания и нито един от тях не бе уволнен. Прокуратурата образува дело, но досега не е съобщавано да са повдигнати обвинения.

Арестът на един от задържаните бе отменен от съда като незаконен.

Тогавашния вътрешен министър Христо Терзийски обясни, че полицейско насилие нямало.

"Не мога да говоря за полицейско насилие, аз говоря за нарушаване на разпоредби и нормативни документи и нормативи, при които трябва да работи един полицай", обясни той.

Побоят не направи особено впечатление и на бившия премиер Бойко Борисов. Дни след инцидента той дори заяви, че дядото на Марчев бил комунист.

"Неговият дядо комунист не е дал възможност някога ние да отидем да учим в Брюксел, в Хага, в Лондон или където и да било. На тяхната възраст, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоактивен прах, ни караха да маршируваме на манифестации с червени връзки. Така че тази демокрация им даде възможност да отидат да учат, да работят, да видят света. Време е в обществото да се проведе дебат по много теми", заяви той.

В отговор дядото каза, че го е срам от поведението на министър-председателя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари