Депутати искат парламентът да излезе в предизборна ваканция

0
Депутати от всички парламентарни групи, с изключение на БСП, предлагат да няма пленарни заседания в периода от 16 октомври (сряда) до 25 октомври (петък) включително
Депутати от всички парламентарни групи, с изключение на БСП, предлагат да няма пленарни заседания в периода от 16 октомври (сряда) до 25 октомври (петък) включително Снимка: БГНЕС

Депутати от всички парламентарни групи, с изключение на БСП, предлагат парламентът да се разпусне в "предизборна ваканция".

Това става ясно от проект за решение, внесен от председателя на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, от Нигяр Джафер (ДПС), Искрен Веселинов (ВМРО/Обединени патриоти), Валентин Касабов (НФСБ/Обединени патриоти) и Полина Цанкова (Воля), информира КЛУБ Z.

Предложението им е парламентът да няма пленарни заседания в периода от 16 октомври (сряда) до 25 октомври (петък) включително. Произвеждането на избори за местна власт е на 27-и.

В този период обаче ще продължи да има заседания на ресорните комисии в Народното събрание.

"На народните представители ще се признават транспортни разходи, извършени само по повод участие в заседания на парламентарните комисии", настояват още вносителите.

Излизането в т.нар. предизборни ваканции е стара практика в парламентаризма у нас. Формалният мотив е, че голяма част от депутатите са ангажирани с организацията на изборите в избирателните си райони. Неофициален мотив обаче е фактът, че парламентарната трибуна често се използва като платформа за агитация. Заседанията на Народното събрание се предават онлайн, както и по някои телевизии, парламентарният контрол пък се излъчва по БНТ.

Няма обаче практика НС да се разпуска за местни избори.

Предстои проектът за решение да бъде разгледан от депутатите, но предвид факта, че е подписан от всички групи, без тази на левицата, се очаква да мине безпроблемно. 

Източник: КЛУБ Z
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари