Демократична България пита МОСВ за заплахите на ЕК за мръсния въздух

0
ЕК даде на България срок от 2 месеца, в които да докаже, че са предприети мерки и замърсяването на въздуха е намаляло
ЕК даде на България срок от 2 месеца, в които да докаже, че са предприети мерки и замърсяването на въздуха е намаляло Снимка: bTV

"Демократична България" са притеснени, че е възможно Съдът на ЕС отново да осъди страната ни заради бездействие по отношение на високите нива за замърсяване на атмосферния въздух.

В писмо до министъра на околната среда и водите, разпратено и до медиите, от формацията питат Нено Димов дали страната ни е отговорила на предупреждението на ЕК от началото на месец ноември, когато Комисията постави срок от 2 месеца на България да докаже, че са предприети адекватни мерки срещу замърсяването.

Припомняме, на 5 април 2017 година с решение на Съда на ЕС по дело на ЕК срещу България страната ни беше призната за виновна за системно нарушаване на законодателството на ЕС по отношение нивата на замърсяване на атмосферния въздух. Тогава евросъдът прецени, че България бездейства по въпроса от приемането ни в ЕС през 2007 година до началото на наказателната процедура през 2014 година.

Въпреки решението на Съда на ЕС, страната ни не е приложила необходимите работещи мерки за бързото справяне със замърсяването, което стана повод на 8 ноември 2018 година ЕК да отправи към България настоятелни призоваване за предприемането на бързи и адекватни действия в тази посока. Тогава ЕК даде на страната ни срок от 2 месеца, в които България трябваше да докаже, че такива мерки са предприети и нивата на замърсяване спадат. В писмото ЕК акцентира, че е обезпокоена от бавните темпове на промените в страната ни и липсата на координиран подход срещу замърсяването от страна на екоинституциите и другите органи на национално и местно ниво.

В писмото си комисарите също така посочиха, че ако такива мерки не са предприети, ще се стартира втория етап на процедурата, с която ЕК може да поиска от Съда на ЕС налагането на санкция срещу България.

Срокът от 2 месеца за отговор изтече в рамките на отминалата седмица (7-11 януари 2019 година). Към момента не е ясно дали от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са изпратили отговор до ЕК.

Точно това питат и от "Демократична България" - милиони българи са силно потърпевши от замърсяването на въздуха, а отговор от МОСВ към ЕК не е станал известен за обществото.

"Тъй като показателите на Качеството на атмосферния въздух в този период на практика не се е подобрило, а органите на законодателната, изпълнителната и местните власти прилагат очевидно, дори и за ЕК, палиативни мерки", от политическата формация настояват МОСВ да отговори дали е изпратило информация до ЕК в дадения срок. Ако това е станало, демократите настояват също така отговорът към ЕК веднага да бъде публикуван и представен на обществото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Връзката с жена е като ПИН кода - сбъркаш три пъти и си блокиран!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари