Делян Пеевски: Обсъдихме с Христо Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор в новата конституция

0
Разговорът между "Демократична България" и ДПС за конституционната реформа е бил по предложенията на ДПС
Разговорът между "Демократична България" и ДПС за конституционната реформа е бил по предложенията на ДПС Снимка: БНТ

Разговорът между "Демократична България" и ДПС за конституционната реформа е бил по предложенията на ДПС

Фигурата на главния прокурор да бъде премахната изцяло са обсъдили ПП-ДБ и ДПС. Правосъдният министър смята, че е нужен механизъм за освобождаването на главния прокурор, който да не зависи от временни, плаващи мнозинства. Разговорите в парламента за конституционна реформа продължиха и днес, информира БНТ.

Разговорът между "Демократична България" и ДПС за конституционната реформа е бил по предложенията на ДПС. От ДБ им предложили изобщо да няма главен прокурор.

"Преди година и половина, запознайте се, тогава орязахме пълномощията на главния прокурор, сега сигурно ще вървим към премахване на тази фигура. Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото? Обсъждахме конституционната реформа. Запознали са се вчера, нали качихме на сайта, нашите предложения. Те са доста остарели вече, защото бяха преди година и половина, видяхте, че приехме механизма за контрол на главния прокурор и също така обсъждахме с г-н Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор, да я няма като цяло в Конституцията", каза Пеевски.

От "Демократична България" уточниха, че това са само разговори и няма да спрат, докато не се намери общо решение.

"Общото, което обединява позициите е, че настоящият институт на главния прокурор, който съдържа в себе си фактически безконтролна власт, ще бъде изцяло променен и той няма да продължи да съществува", каза Надежда Йорданова - депутат от ПГ на "ПП-ДБ".

Според правосъдния министър особено в последните дни е станало ясно , че са нужни промени в Конституцията по отношение фигурата на обвинител номер 1.

"Очевидно и процедурата, която вчера всички станахте свидетели във ВСС, се нуждае от съвсем различна концепция. Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от някакви временни мнозинства в съвета. Това трябва да е разписано на конституционно ниво и на законодателно и това са теми на нашия разговор", каза Атанас Славов - министър на правосъдието.

"Демократична България" ще разговаря и с други партии през следващата седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари