Действието на Бюджет 2021 се удължава до края на март

0
Това прие на първо четене финансовата комисия към парламента
Това прие на първо четене финансовата комисия към парламента Снимка: БГНЕС

Това прие на първо четене финансовата комисия към парламента

"До 31 януари трябва да бъде внесен бюджета за 2022г.", това увери заместник-министъра на финансите Росица Велкова по време на извънредното заседание на бюджетната комисия към НС, предава БНТ.

Тя допълни, че удължаването на Закона за държавния бюджет за 2021-ва година се налага да е до края на март, защото до 31 януари се очаква да се внесат бюджетите - държавния, на НЗОК и този на ДОО.

"Няма гаранция, че до края на февруари ще се гласува новия бюджет", уточни тя.

От опозицията не се съгласиха с предложението на управляващите с аргумента, че има инфлация и са необходими спешни мерки.

"Безпрецедентна е тази ситуация. Министерски съвет и министърът на финансите не са внесли още бюджета. Изразяваме притеснения от инфлацията. Призоваваме по-бързо да се вкара бюджет за 2022. Искаме да видим предложенията на работещото от няколко месеца правителство.", изтъкна Александър Иванов от ПГ на ГЕРБ

Той веднага беше контриран от колегата си Румен Гечев:

"Няма нищо безпрецедентно по актуализацията на бюджета." - отвърна Румен Гечев от БСП - "Ние сме се споразумели в споразумението, че държавата на година ще има актуализация на бюджета. Вижте Франция - три пъти си актуализира бюджета. Това е европейска практика".

И допълни:

"Правителството действа от няколко седмици. Има ли правителство в света, което да си готви бюджета за няколко седмици? Всяко правителство има право да си направи бюджета, кога да го направи - от понеделник до вторник ли? Естествено, че опозицията ще гласува против. Недейте с цените на тока и газа - те се променят в целия свят. Предлагам ви в заключение - дайте предложения между първо и второ четене, но да правите пропаганда…".

От ДПС подкрепиха предложенията за бюджета, но подчертаха, че ще внесат своите идеи за окомплектоването му в пленарна зала:

"Намираме в ситуация, която трудно можем да определим. Това поражда въпроси и коментари. Променяме икономически отношения със задна дата. Ние ще подкрепим това предложение, защото регулира определени положения, но ще отправим предложения между първо и второ четене. Поне се надявам управляващата коалиция да разбере процесите и рисковете, които трябва да управлява", заяви Петър Чобанов, ПГ на ДПС

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари