Дефектни керамични плочки заляха пазара

0
Некачествените продукти са изтеглени от пазара, а на търговците са съставени актове
Некачествените продукти са изтеглени от пазара, а на търговците са съставени актове

Държавната агенция за метрологичен и тeхнически надзор (ДАМТН) извършва интензивни проверки на строителни материали в цялата страна.

В първия ден са проверени магазини и складове в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен, Варна и Русе.

Акцент са керамичните плочки и лепилата, които попадат в обхвата на европейски регламент за определяне на хармонизираните условия за предлагането на пазара на строителни продукти. Инспектирани са 62 вида керамични плочки, като при 20 вида са открити нарушения. Несъответствия има и при 19 вида лепила от 75 проверени. Некачествените продукти са изтеглени от пазара, а на търговците са съставени актове. Санкциите за нарушителите варират от 250 до 1 000 лв., ако са търговци и от 5 000 до 15 000 лв. за производители.

Повече от една трета от плочките са без маркировка СЕ, имат отклонения в размера или не издържат на химичeско въздействие, коментира главният секретар на ДАМТН Валентин Чиликов. Той съветва потребителите да търсят на кашона описано качеството, да внимават основно за нарушени повърхности, изкривяване и несъответствие в размерите. Плочките трябва да издържат натоварване, да са устойчиви на износване, термични промени, удар и студ. Допълнително трябва да е дадена информация за приложението им - за външно или вътрешно ползване, за стенни или подови облицовки.

При лепилата трябва да е деклариран техния клас - циментови, дисперсни и лепила от реактивни смоли, както и да има информация за тяхната еластичност, времето за втвърдяване и вложените добавки. Върху опаковката на лепилото да има описание на продукта и да е упомената областта на приложение и срок на годност. Декларираните експлоатационни характеристики на лепилата за плочки трябва да са в допустимите граници, според хармонизиран стандарт БДС EN 12004. Лепилото трябва да притежава необходимите качества за съответната употреба.

Инспекторите ще следят за наличие на Декларация за експлоатационни показатели и инструкция за приложение на български език, СЕ маркировка за съответствие, име и адрес на производителя, или идентифициращо го обозначение и др. Проверките, които са част от кампанията “Безопасно лято” на ДАМТН ще има и за други строителни материали

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари