Давутоглу с "нови идеи" за справяне с бежанската криза

0
Турция е направила ново предложение за справяне с бежанците
Турция е направила ново предложение за справяне с бежанците Снимка: БГНЕС

Турция е направила ново предложение за придвижване напред на споразумението от ноември за справяне на бежанците, заяви говорител на турския премиер Ахмет Давутоглу, предаде БГНЕС.

Предложението е било направено в рамките на срещата на върха между европейските лидери и Давутоглу в Брюксел.

„Има ново предложение. Опитваме се да отворим пътя за решаване на този процес, по тази причина има ново предложение“, каза говорителят, цитиран от АФП. Турският в. „Хюриет“ посочва също, че днешната среща между европейските лидери и Давутоглу ще бъде удължена, заради предложените от турския премиер „нови идеи“.

Според изданието, което се позовава на европейски представител, те са извън ангажимента на Анкара за намаляване на потока от мигранти към Европейския съюз.

„Те предлагат повече и искат повече“, заяви той след края на първата работна сесия в рамките на срещата. Той също така посочи, че тя ще продължи и в по-късните часова на днешния ден, за да може предложенията да бъдат обсъдени.

Според европейски дипломат Турция иска повече средства от обещаните й през ноември 3 млрд. евро, както и незабавно забързване на процеса по членството й в Съюза и безвизово пътуване за турци в Европа до пролетта. В замяна Турция е готова да приеме обратно мигрантите, които не са от Сирия, на които им е отказано убежище в Европа

В същото време по-рано днес турският президент Реджеп Ердоган разкритикува Европейския съюз заради четиримесечното забавяне в отпускането на обещаните 3 млрд. евро в помощ на бежанците в страната.

Сумата беше договорена през ноември миналата година. „Минаха четири месеца. Те тепърва трябва да бъдат доставени“, заяви държавният глава в реч в Анкара. Неговото изказване идва в същия ден, в който в Брюксел се състои среща на върха с Турция, на която ще се обсъди бежанската криза. „Моят премиер в момента е в Брюксел. Надявам се, че ще се върне с парите“, заяви Ердоган, имайки предвид Давутоглу.

Той също така посочи, че не е вина на Турция, че толкова много мигранти използват нейните брегове като отправна точка за пътя си към Западна Европа.

На турска територия има общо 2,7 млн. бежанци.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари