Даваме на държавите в беда по малко, но с желание!

0
Поискат ли ни помощ, винаги се отзоваваме, затова България е уважавана
Поискат ли ни помощ, винаги се отзоваваме, затова България е уважавана Снимка: БГНЕС

Българският министър-председател Бойко Борисов се е видял с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на Световната среща на високо равнище по хуманитарните въпроси, която се провежда в Истанбул.

На форума присъстват също така генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, редица правителствени и държавни глави,  съобщава БГНЕС.

„Видяхме се с президента на Турция Ердоган. Сърдечно се срещнахме сутринта с турския президент, довечера ще имаме възможност да говорим повече. Една от причините да подкрепим тази пресконференция е, че се интересуваме от случващото се в Турция, каза Борисов.

„С германския канцлер Ангела Меркел и със зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева доста говорихме за бежанската вълна, разходите, които България е направила, както и за това, че страната ни се справя перфектно“, заяви премиерът.

Той отбеляза, че е запознал и холандския си колега с вчерашната инспекция на преградното съоръжение по границата –„прекрасно съоръжение, скъпо, ненужно, ако всичко в света си е нормално. Но ние инвестираме за спокойствие на гражданите, да ни помага съвместно с Турция да се спрем бежанския поток по Балканския път”.

Според Борисов е ненужно непрекъснато да се наливат пари, а са необходими инвестиции, за да не гладуват хората в регионите, намиращи се в кризи. „Политическото решение е ясно. Трябва да се направи така, че войните да спрат, но паралелно с това развитите държави да помагат и на страните от Третия свят да се развиват, сами да произвеждат и сами да се издържат. Иначе на лондонската среща - 10 млрд., в Малта - 1,8 млрд., днес-нови пари“, каза Борисов.

Запитан какъв ще е българският принос, Борисов обясни, че на фона на Брутния ни вътрешен продукт, даваме по малко, но го даваме с голямо желание. „В Гърция преди няколко месеца пращахме тирове с дърва, храни и напитки. Винаги се отзоваваме. Неслучайно България е уважавана за своя принос“, каза Борисов. Премиерът заяви, че е подкрепил решението на Европейската комисия, представено от Кристалина Георгиева, как да се осигурят 1 милиард евро пряко на нуждаещите се.

„Подобно нещо каза и германският канцлер Ангела Меркел, свързано с капацитета на организациите, които поемат такива големи пари, и след това за стигането на помощта до всеки един човек. В това отношение би могло да се подходи много по-радикално. Хубаво е, че хора на високо ниво повдигат темата, защото тя ще стане чувствителна в един момент“, каза Борисов.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари