Държавни служители ще си плащат осигурителните вноски

1
Когато се въвеждаше техния статут на държавните служители, заплатите им бяха намалени с размера на личната осигурителна вноска ...
Когато се въвеждаше техния статут на държавните служители, заплатите им бяха намалени с размера на личната осигурителна вноска ...

Подкрепям идеята всички държавни служители, всички, които са в служебни правоотношения, да си плащат личните осигурителни вноски. Това каза за БГНЕС Хасан Адемов, председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика.

"Но, когато се въвеждаше техния статут на държавните служители, тогава заплатите им бяха намалени с размера на личната осигурителна вноска. А сега, при всички положения, ще възникне въпросът дали трябва да бъде компенсирана тази част към заплатата им. Здравният министър Петър Москов, който направи предложението държавните служители с възнаграждения над 2 минимални заплати на месец да поемат здравните си осигуровки, не дава отговор на тези основателни доводи.

Има текст в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, че данъчно задължените лица, а тези, които дължат осигурителни вноски са точно такива, трябва да бъдат равнопоставени, т.е. не на база дохода, който получават - да плащат или да не плащат. Там е проблемът.

Само заради това, че имате по-голям доход не могат да те облагат с осигурителни вноски, а за това, че имате по-малък доход здравното осигуряване е задължително, не е по желание. Дали държавните служители да си плащат сами и осигуряването за пенсия е голяма тема, но аз смятам, че трябва. Разбира се, че възниква въпросът: ако се приеме държавните служители да се осигуряват здравно, защо да не се приложи този принцип и към социалното осигуряване", каза още Адемов.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари