Променят наредбата за осигуровките на самоосигуряващите се лица

2
Събирачите на гъби и билки ще се осигуряват задължително за инвалидност
Събирачите на гъби и билки ще се осигуряват задължително за инвалидност Снимка: Dunavmost

Събирачите на гъби и билки ще се осигуряват задължително за инвалидност

Правителството предлага промени в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица, които ще влязат в сила със задна дата – от 1 януари 2024 г.

Те предвиждат хората, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове да се осигуряват задължително за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт.

Осигурителните вноски за рисковете са изцяло за тяхна сметка и се дължат в размерите за фонд „Пенсии“ върху месечен осигурителен доход в размер на половината от минималната работна заплата за страната за съответния месец, пише PARITENI.bg.

Сумите се внасят от съответното държавно предприятие по Закона за горите, издало позволителното за събиране, до 25-о число на месеца, за който се отнасят, пише в наредбата.

Промените в нея се налагат заради приети изменения в Кодекса за социално осигуряван, които са в сила от 1 януари 2024 г., с които се регламентира нова група осигурени лица, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове.

Създаден е нов член в кодекса, който задължава хората, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове задължително да се осигуряват изцяло за своя сметка за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт върху месечен осигурителен доход в размер на половината от минималната работна заплата за страната.

Освен това с промени в КСО е изменено наименованието на обезщетението за отглеждане на малко дете и е регламентирано ново право на бащата (осиновителя) на парично обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. В тази връзка се предлагат промени в наредбата, чрез които се прецизира наименованието на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и се включва новият вид обезщетение за бащите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    2
    Отегчен
    Това за "осигуровка срещу смърт" сте го взели от някое комедийно предаване, нали? И какво по дяволите е "осигуровка за инвалидност"?
  • 7
    1
    Росен Гацов
    Тупат, тупат брашняния чувал, а пасмината спи, пърди, мучи и мляска гнусния лидълски салам от прИмоцията. Хакндс ти е Ганьо, напълно заслужаваш съдбата си на глист.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари