НАП събра над 5,7 милиарда лева повече от данъци

3
Приходната агенция отчита ръст от над 12% на събираемостта на просрочени задължения
Приходната агенция отчита ръст от над 12% на събираемостта на просрочени задължения Снимка: БГНЕС

Приходната агенция отчита ръст от над 12% на събираемостта на просрочени задължения

До 9 ноември 2023 г. НАП е събрала общо над 30,8 млрд. лева приходи, което е с над 5,7 млрд. лева повече в сравнение със същия период на миналата година. Агенцията отчита и ръст от над 12% (415 млн. лв.) на събираемостта на просрочени задължения.

По-високата събираемост се дължи както на предприети през годината допълнителни мерки, включващи активна комуникация и срещи с длъжниците, бързи действия по принудително изпълнение при липса на доброволни плащания, така и на внедрената от 4 април 2023 г. нова електронна услуга за публикуване на всички длъжници – физически и юридически лица (ФЛ и ЮЛ), отговарящи на определени критерии, съобщават от НАП.

Услугата "Предоставяне на информация за длъжници с неуредени публични задължения" дава възможност за прилагането на нов подход и разширяването на критериите за обявяването на длъжници. Тя дава информация за длъжници, които не са погасили навреме данъците, осигурителните си вноски и др. задължения с необезпечен остатък на дълга над 5 000 лв.

С въвеждането на услугата, процесът за селекция на длъжниците е изцяло автоматизиран, заложени са по-прецизни и разширени критерии, като по този начин е елиминиран субективният фактор.

"Приходната агенция винаги се е стремяла да прилага автоматизирани подходи в своята работа. Новата услуга бе въведена с цел да стимулираме длъжниците да погасяват своите дългове, а също и с цел по-голяма прозрачност в дейността ни и справедливо отношение към изрядните данъкоплатци. НАП предприема всички законни мерки за събирането на просрочените задължения без значение дали съответното физическо или юридическо лице фигурира в публичния списък на длъжниците или не", заяви Боряна Жилова - зам.-изпълнителен директор на НАП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    НАПа лапа, народа зяпа ...
    За да има за ДЕПУТАТИТЕ Коледни бонуси и 13-ста заплата. За пенсионерите ще има 1 курец - това поне им го обеща Кокорко за Нова година.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари