Държавите в ЕС, в които зимните гуми не са задължителни

0
В Германия например не са позволени гуми с шипове, които повреждат настилката
В Германия например не са позволени гуми с шипове, които повреждат настилката

Има и държави с по-гъвкав регламент, според който зимните гуми стават задължителни само ако го налагат метеорологичните условия.

Това са Германия, Австрия, Люксембург, Норвегия, Словакия и Чехия. Важно е да се знае, че в Германия например гуми с шипове, които могат да повредят настилката, не са позволени, пише Мениджър Нюз.

И още:

Германия

Ако шофирате към Германия и по пътя има сняг, поледица или скреж, трябва да сте подготвени със зимни гуми или т.нар. всесезонни гуми, които да са поставени и на четирите колела. Техните грайфери трябва да са поне 1,6 мм дълбочина. При положение, че метеорологичните условия са по-меки от обикновено, може да останете и с летни гуми. Много е важно да се знае, че гуми с шипове, които могат да нарушат настилката, не са позволени.

Австрия

Между 1 ноември и 15 април колите трябва да са оборудвани със зимни гуми, когато природните условия го изискват. Тези гуми трябва да са на четирите колела, когато пътищата са покрити със сняг или лед, като грайферите им трябва да са не по-малко от 4 мм дълбоки. Гуми с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 31 май. Шиповете трябва да прилягат плътно, за да не увреждат пътната настилка. Важно е да знаете, че има ограничение в скоростта на движение на колите с гуми с шипове (80 км/ч в извънградско и 100 км/ч по магистралата), като превозното средство трябва да е „маркирано” със знак за такива гуми. Стикерът се купува от автомобилни клубове или бензиностанции.

При зимни условия шофирането без зимни гуми или вериги за сняг може да ви коства глоба от 35 eвро. В случай, че и другите участници в движението са изложени на опасност, санкцията може да стигне и 5000 евро.

Люксембург

Зимните гуми са задължителни при сняг или поледица на пътя.

Норвегия

Няма задължение колите да са със зимни гуми, но в същото време те трябва да са годни за шофиране при зимни условия, което по същество е същото. От 1 ноември (или 15 октомври в северна Норвегия), шофьорите имат право да използват гуми с шипове, без да бъдат глобявани. След първия понеделник след втория ден на Великден това оборудване трябва да бъде свалено.

Словакия

Ако го изискват метеорологичните условия, зимните гуми са задължителни за автомобилите под 3,5 т – т.е. когато пътищата са покрити със сняг или лед.

Румъния

Според последните промени в разпоредбите в Румъния, от тази зима управление на превозно средство по обществени пътища, покрити със сняг или лед, без зимни гуми, също се счита за нарушение.

Чехия

От 1 ноември до 31 март автомобилите трябва да са снабдени със зимни гуми, ако по пътя има значително количество сняг или лед. Тези гуми трябва да са поне с 4 мм грайфер. Гуми с шипове не са разрешени.

Според последните промени в разпоредбите в Румъния, от тази зима управление на превозно средство по обществени пътища, покрити със сняг или лед, без зимни гуми, също се счита за нарушение.

Информацията е събрана и обобщена от мрежата от Европейски потребителски центрове в съответните страни в ЕС, Норвегия и Исландия.

Източник: Мениджър
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари