Държавата ще търси друго финансиране за интермодалния терминал в Русе

1
За терминала се говори от години, но нито едно правителство не предприе реални стъпки да осигури финансиране
За терминала се говори от години, но нито едно правителство не предприе реални стъпки да осигури финансиране Снимка: Национална компания "Железопътна инфраструктура"

За терминала се говори от години, но нито едно правителство не предприе реални стъпки да осигури финансиране

Държавата ще търси други възможности за финансиране на строителството на интермодалния терминал в Русе с европейски средства.

Това става ясно от отговор на въпрос на депутата от парламентарната група на „Продължаваме промяната" и „Демократична България“ (ППДБ) Мартин Димитров към министъра на транспорта Георги Гвоздейков. И въпросът, и отговорът са публикувани на сайта на Народното събрание.

Единият вариант за финансиране на проекта е програмата „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., посочва министърът, цитиран от Инвестор.бг. В тази връзка трябва да се водят разговори с Европейската комисия за включването на проекта в програмата.

Гвоздейков посочва, че може да се кандидатства и по Механизма за свързване на Европа за финансиране на съоръжението.

Припомняме, че интермодалният терминал в Русе беше включен в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), но отпадна заради невъзможност да бъде завършен до 2026 г. заедно с проекта за цифрова трансформация на пощите и цифровизацията на управлението и използването на водите.

Община Русе възрази на това решение, защото за изграждането на терминала се говори от години, но нито едно правителство не предприе реални стъпки да осигури финансиране.

През февруари т.г. Националната агенция „Железопътна инфраструктура“ обяви поредната процедура за избор на изпълнител на интермодалния терминал в Русе заради надеждата за финансиране по линия на ПВУ. Прогнозната стойност е над 54,1 млн. лева без ДДС.

В края на август поръчката беше прекратена заради големите разлики в предлаганите цени, прогнозната стойност и осигуреното тогава финансиране по ПВУ, което впоследствие и отпадна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    Гост
    Капачки ли ще събирате за тоя теминал? Пишете го площадка за излитане и кацане на Ф16, моментално правителството ще ви отпусне десетина милиарда.
  • -2
    4
    Калоян
    Таки ши управи
  • 7
    3
    Въпроси
    А колко време тази държава ЩЕ ТЪРСИ друго финансиране. Със сигурност ще е като строежа на скоростния път до Велико Търново и магистрала Хемус, които още преди около десет години Б.Б. обещаваше, че аха следващата година ще започнат да се строят, та досега. Северна България и Русе като град със важно гранично разположение са пренебрегвани от години. Къде е Мумията да обясни за мандатите си народен представител какво е направил и как е лобирал, ако изобщо е правил това, за този терминал. Основна е неговата лична полза и обогатяване А Русе кучета го яли. Нали сестра му стана почетен гражданин на Русе, нещо лобира ли като виден спортист или само едно кросче годишно прави с дружката си Евгенито, който е абониран в листата за общински съветници на ГЕРБ. А другите русенски депутати, правят ли нещо по този въпрос? Естествено - нищо и си гледат личния интерес.
  • 5
    2
    Hurd
    Няма кой да лобира за Русе!!! То да не е Капитан Андреево?!
  • 3
    1
    Белчо
    Трай коньо за зелена трева, я стане, я не стане.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари