Държавата ще подпомогне 3 000 свободни артисти с по 4 000 лева

0
Банов увери, че бюрокрацията ще бъде сведена до минимум, за да може свободните творци да се възползват по-бързо от антикризисните средства
Банов увери, че бюрокрацията ще бъде сведена до минимум, за да може свободните творци да се възползват по-бързо от антикризисните средства Снимка: БГНЕС

15 млн. лв. от новите антикризисни средства, които правителството одобри вчера, отиват за културния сектор

От тях 12 млн. лв. ще са за създаване на самостоятелни проекти от творци от всички жанрове. Това съобщи министърът на културата Боил Банов, като уточни, че от отпуснатата сума ще се възползват 3 000 творци, които ще бъдат подпомогнати с по 4 000 лв., цитиран от Агенция Фокус

Той поясни, че кандидатите за средствата ще трябва да спазят две условия: проектите им да са тематично свързани с България и да бъдат пригодени за представяне онлайн, за да могат впоследствие да бъдат качени в YouTube канала на Министерство на културата.

Програмата ще бъде отворена за кандидатстване от понеделник, а средствата по нея изплатени в края на септември, най-късно началото на октомври.

Банов увери, че бюрокрацията ще бъде сведена до минимум, за да може свободните творци да се възползват по-бързо от антикризисните средства. Той обеща прозрачност в разходването на парите и пое лична отговорност те да стигнат до стотинка до българските творци на свободна практика.

Останалите 3 млн. лв. ще бъдат разпределени по следния начин: 1,5 млн. лв. за подпомагане на частни култури организации в областта на изкуствата, 500 000 лв. по Програма „Социално ангажирани изкуства“, 300 000 лв. за подкрепа от държавата през Фонд „Култура“ за съфинансиране на проекти по „Творческа Европа“. През Фонд „Култура“ 700 000 лв. ще отидат и за цирково и вариететно изкуство.

Министерство на културата ще подкрепи със средства на ведомството българските автори и поети като предостави 300 000 лв. на литературни музеи.

Министър Боил Банов оцени високо подкрепата на държавата за културния сектор и благодари на правителството за помощта, която се оказва на творците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари