Държавата продаде жилищен блок на цени в пъти под пазарните

2
Блокът с 60 апартамента и 18 гаража е продаден за малко над 2  600 000 лева
Блокът с 60 апартамента и 18 гаража е продаден за малко над 2 600 000 лева Видео: bTV

В блока има 60 апартамента и 18 гаража

Държавен блок с 60 апартамента беше продаден на търг на цена три пъти по-ниска от тази, на която хората си купуват жилища в района на имота. Става дума за неизползван блок на Националната електрическа компания. Търгът е проведен преди няколко седмици, а спечелилият купувач е бил единствен кандидат - без конкуренти.

Да, търговете, на които държавните фирми продават свои имоти, трябва да се следят, защото парите от това имущество косвено отиват за нас като данъкоплатци, т.е. в наш интерес е те да бъдат повече и на сметка. В случая става дума за блок, който е строен преди около 20 години с качествени материали, но никога не е обитаван. Той е бил с цел там да се настанят работници, които да обслужват неосъществилата се АЕЦ-Белене. Блокът се намира в Плевен. 60 апартаменти има в блока, много гаражи, каза в ефира на bTV разследващият журналист Марин Николов.

От НЕК твърдят, че цената е толкова ниска, защото блокът е амортизиран и никога не е ползван. Тогава обаче възниква въпросът какво прави държавата 20 години с този блок?

Блокът се намира в квартал „Кайлъка“ в Плевен. Той е направен от тухла и бетон на 5 етажа, с 60 апартамента и 18 гаража и е строен преди 20 години. В него е трябвало да живеят наши и руски специалисти за обслужване на бъдещата атомна електроцентрала Белене. Ядрената централа така и не заработва и едва тази година, през ноември, собственикът на блока - Националната електрическа компания - продава сградата на търг.

На годишна база за тази сграда за охрана, застраховки, за амортизации, местни данъци и такси, са около 100 000 лева, т.е. за актив, който всъщност не ни носи никакви ползи. Факт е, че 20 години не сме я ползвали, факт е, че се взе в крайна сметка това решение на парламента за прекратяване на проекта "Белене"“, каза изпълнителният директор на НЕК Марин Димитров.

Търгът за продажба на сградата е обявен на публична платформа и местен сайт в интернет. Началната цена е малко над 2 478 000 лева. Стъпката за наддаване е 5%. Явява се само един кандидат - голяма местна фирма за производство на дограми. Тя наддава само веднъж и печели жилищния блок за 2 602 299 лв. При обща разгърната площ от малко над 5800 квадрата това прави около 227 евро на квадратен метър. За сравнение, според брокер от Плевен, средната цена за апартаменти в този и съседните му квартали е почти пет пъти повече - 1000 евро на квадрат.

За да е перфектно жилището – се търгуват средно около 1300-1500 евро, но в повечето случаи за около 1000 евро на квадрат се купуват жилища, които имат своите леки дребни забележки и новият собственик ще трябва да ремонтира. Има достатъчно купувачи на пазара, които са поне два пъти повече от продавачите“, каза брокерът Кристиян Цветанов.

Предвид някои пукнатини и други поражения по фасадата на блока на НЕК, той ще се нуждае от ремонт, казаха строители. Това според тях би свалило цената на около 800 евро на квадрат - т.е. три и половина пъти над цената, на която Националната електрическа компания е продала имота.

При тези сметки 227 евро на квадратен метър не ви ли се струва така доста евтино и изгодна за купувача цена, но не и съвсем за продавача?

Всеки актив, имот, който се продава е след оценка на независим оценител, който е лицензиран за тази цел, каза Димитров.

Вие като институция имате ли право да не се съобразите с оценката?

Имаме, разбира се. Да. Тук все пак е важно да се има предвид в какво състояние е сградата. Тя има нужда от допълнителни довършителни работи, не само в апартаментите. Има течове по фасади, в апартаменти, като цяло състоянието ѝ не е добро. Силно се зарадвахме всъщност, че се яви някой. Радост, че успяхме да го продадем, добави той.

От компанията ни показват снимки на тези помещения от горните етажи. Какво, обаче е правила държавата с блока 20 години, за да стигне до продажбата за под 3 милиона лева? От НЕК отговарят, че вече са обявявали търг през 2016 г., но никой не се явил да го купи. С това в следващите 7 години опитите за продажба приключват. Ремонти и поддръжка на пустеещата сграда също не личат от снимките.

"Аз също бях изненадан, че нямаше други участници. Предполагам, че други заинтересовани не са успели да подготвят изискваните документи, както и да докажат, че са платили всички свои дължими данъци към държавата в момента на търга. Смятаме, че жилищният блок е добра инвестиция за фирмата ни. След извършен ремонт можем да го продадем с печалба", каза Красимир Танчев, съсобственик на фирма "Милкана ЕООД".

Земята под този блок е на Община Плевен. По закон, при продажба, държавата трябва да предложи блока първо на нея. Търгът е проведен на 13 ноември, дни след местните избори, когато новите общинари не са встъпили в длъжност. На 17 октомври, едва след като търгът вече е спечелен, идва и предложението на НЕК към общината да купи блока, казва новият кмет на Плевен.

Разбрах след стъпването ми в длъжност за провеждането на този търг. Най-разумното е да се реновира и да се отдава под наем, за да се възползва общината от средствата – т.е. приходите ще отиват от наемите в общината“, обясни Валентин Христов.

От НЕК казаха, че първо провели търга, за да видят интереса, а сега вече предлагат на община Плевен да купи блока на същата цена вместо фирмата. С това е наясно и самата фирма, а решението е в ръцете на общинския съвет.

Срокът, който ни е поставен от НЕК беше кратък и помолих за отсрочка до месец януари, така че на януарската сесия на общинския съвет ще бъде внесена за разглеждане тази точка“, добави Христов.

В това време от Националната електрическа компания се опитват да продадат още блокове, общежития и почивни бази из страната, построени като част от проваления проект АЕЦ-Белене - без полза и с милиони левове загуби. За разлика от по-оживения Плевен обаче, 24 от общо 233 апартамента в Белене са отдадени под наем, макар и на символични цени. Там НЕК отдава и 14 гаража - срещу наем от 20 лева на месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари